TJEDNI JELOVNIK Imamo sedam provjerenih recepata za ukusan ručak svaki dan u tjednu: od zimskih klasika do brzih, a zdravih jela

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Živjeti na sendvičima i suhoj hrani, dostavama i fast foodu poprilično je skupa navika, kako za naš novčanik, tako i za zdravlje. Većina će se složiti da nema boljeg od kuhanog ručka pripremljenog kod kuće. No problem su često ubrzani ritam života, obveze ili naprosto nedostatak ideja. Zato smo vam i ovaj tjedan pripremili tjedni jelovnik, kombinaciju jednostavnih jela, onih na žlicu, pravih zimskih, ali i onih bez mesa i nešto lakših s puno povrća. Pri pažljivijem planiranju obroka najvažnija je stvar priprema. Nabavite namirnice unaprijed, napunite zamrzivač i smočnicu, kuhajte za više dana odjednom. I pronađite ideju za ručak među ovih sedam recepata.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

SEKELI GULAŠ POVOLJNO JE I UKUSNO JELO KOJE JE JEDNOSTAVNO PRIPREMITI

Zimi, kad je ponuda svježeg povrća ograničena, a smrznute zalihe ljetnog su uglavnom potrošene, tradicionalno se okrećemo zimnicama. One se pripremaju krajem ljeta i početkom jeseni, a u njima uživamo tijekom dugih, hladnih mjeseci. Jedan od zaštitnih znakova zime svakako je kiseli kupus. Ta zdrava i svestrana namirnica omiljeni je prilog bunceku ili kobasama, a od nje radimo i kraljicu zime, sarmu. Jedan od jednostavnih zimskih recepata koji je popularan u kontinentalnom dijelu hrvatske je sekeli gulaš, koji se priprema od kiselog kupusa i svinjetine. Recept za sekeli gulaš jako je jednostavan, jelo je ukusno i zasitno, a namirnice koje idu u njega financijski pristupačne i dostupne.

Recept za pripremu sekeli gulaša potražite ovdje.

POHANE PALAČINKE HRSKAVE SU IZVANA, A SOČNE IZNUTRA

Zasitne su, jednostavne za napraviti, raznolike u pogledu okusa… Svatko od nas ima svoj recept za palačinke koji redovito „pali”, a zapravo je fascinantno kako se jedno naizgled jednostavno jelo može pripremiti na milijun različitih načina. Zahvaljujući relativno blagom okusu, palačinke se dobro slažu s mnoštvom različitih nadjeva, kako slatkih tako i slanih. Lako ih je prilagoditi kao opciju za doručak, ručak, večeru ili desert. No kako vam zvuči kombinacija sa šunkom, sirom, pancetom i kobasicama? Hrskave izvana, sočne iznutra, ove pohane palačinke koje provjereno nestaju s tanjura u tren oka.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

Kako pripremiti savršene pohane palačinke saznajte ovdje.

MINESTRONE JUHA HRANJIVA JE I JAKO ZDRAVA

Jelo na žlicu ili krepka juha uvijek su dobra ideja. A jedna od juha koje su osvojile cijeli svijet zasigurno je talijanski klasik minestrone. Juha prepuna povrća zdrav je i ukusan obrok u danima kad želite odmoriti od teške hrane. Jednostavnu verziju ove juhe nazivaju i jelom za dugovječnost! Naime na Sardiniji, u jednoj od “plavih zona”, gdje ljudi najduže žive, upravo se ova juha redovito konzumira. Recept za minestrone u Italiji se razlikuje od regije do regije, no mi vam donosimo onaj jednostavni, klasični, koji dozvoljava i niz varijacija i eksperimentiranja.

Recept za savršeni minestrone pročitajte ovdje.

ZAPEČENA HELJDA S POVRĆEM IDEALNA JE ZA „ČIŠĆENJE“ HLADNJAKA

Ako ste raspoloženi za lakši obrok, s mnoštvom povrća i zdravom pseudožitaricom, morate isprobati ovaj recept. Zapečena heljda s povrćem može biti samostalno jelo, ako tražite vegetarijansku ili vegansku opciju, a može poslužiti i kao prilog uz ribu ili meso. Uz male preinake može čak postati vrlo ukusna hladna salata. Isto tako, ovo je jelo odlično i za ‘čišćenje frižidera’. U njega doslovno možete ubaciti namirnice koje su vam na dohvat ruke i koje ‘treba. Primjerice, onaj jedan nešto stariji luk, jedna jedina paprika, mrkva koja će uskoro omekšat… Isto tako, jelo je iznimno zahvalno što se tiče potencijalnog nereda u kuhinji jer – neće ga biti.

Recept za zapečenu heljdu s povrćem pronađite ovdje.

VIŠKA POGAČA DALMATINSKI JE KLASIK KOJI OSVAJA SVAKOGA TKO JU PROBA

Stanovnici Visa, gradića osnovanog još 397. godine prije Krista kao antička Issa, oduvijek su bili skromni i radišni ribari. U njihovim su kuhinjama nastajala jednostavna jela od namirnica koje su im bile dostupne. Soljenje ribe bilo je način konzervacije i čuvanja namirnice puno prije danas uobičajenih hladnjaka i škrinja pa ne čudi da je upravo slana, aromatična plava riba našla mjesto i ovom receptu. Tako je nastalo tradicionalno dalmatinsko jelo viška pogača koja se radi od dizanog tijesta, pirjanog luka sa začinima i slanim srdelama ili inćunima.

Kako pripremiti višku pogaču saznajte ovdje.

ŠTO JE VIKEND BEZ DESERTA? PRIPREMITE OVE SOČNE MUFFINE S JABUKOM

Vikendom, kad imamo nešto više vremena, često pripremamo slastice i ukusne kolače. No na njih zaista ne treba potrošiti puno vremena. Omiljeni muffini praktično su rješenje. Sastojci se najčešće miješaju u samo jednoj zdjeli, a potom izlijevaju u kalup, bez potrebe za dodatnim rezanjem i stvaranjem gomile suđa. Ako tražite brzi, ukusni i zbog voća lagani desert, isprobajte naš recept za muffine s jabukama! Sastojci su jeftini i lako dostupni, a slastica će biti spremna za tek nešto više od pola sata.

Recept za muffine s jabukom potražite ovdje.

MIRISNI VINSKI GULAŠ KLASIK JE KOJI SVI VOLE

Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Postoje različite vrste gulaša, koje se razlikuju ovisno o vrsti mesa, začinima te načinu kuhanja. No u osnovi, uvijek se radi o dugo kuhanom mesu s mnoštvom mirisnih začina. U nastavku vam donosimo recept za vinski gulaš jer upravo vino daje jelu posebnu aromu. Možete napraviti odjednom veću količinu i zamrznute ga u manjim porcijama, tako ćete uvijek imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.

Kako pripremiti savršen vinski gulaš pročitajte ovdje.

PODIJELI ČLANAK