BISER MAROKA
Hrana i piće
TJEDNI JELOVNIK Ukusna jela na žlicu, desert s jagodama i pomalo zaboravljeni klasik: imamo sedam fantastičnih recepata
Pred nama je tjedan s praznikom i neradnim danom, koji će ga taman “prepoloviti” i olakšati čekanje svima nam omiljenog vikenda i izleta u prirodu, gradove, okolne zemlje… Prilika je to da isprobavate nove recepte, uživate u domaćim jelima i na najbolji način pozdravite početak svibnja. Kuhati svaki dan može biti naporno. Većini ponekad ponestane ideja, no zato vam mi donosimo sedam recepata među kojima ćete sigurno pronaći nešto za sebe!
FALAFEL: UKUSNE VEGANSKE KUGLICE
Zdravo jelo s Bliskog istoka, napravljeno od slanutka, svježeg bilja i začina koji se oblikuju u male pljeskavice ili kuglice, u posljednjih nekoliko godina osvojilo je svijet svojim okusom. Smatra se da falafel potječe iz Egipta. Tamo su ga posluživali u obliku sendviča s preljevom tahinija i mnoštvom mediteranske salate, s kriškama pečenih ili prženih patlidžana. Ovo vegansko jelo priprema se od jednostavnih, svakodnevnih namirnica i nećete vjerovati koliko je jednostavno napraviti ga kod kuće.
PROČITAJ VIŠE: Recept za falafel potražite ovdje.
VARIVO OD GRAŠKA S NOKLICAMA
Varivo od piletine, graška i noklica je omiljeno jelo mnogih ljudi, jer je ukusno, hranjivo i vrlo jednostavno za pripremu. Piletina je bogata bjelančevinama i vitaminima B, dok grašak pruža vlakna, vitamine i minerale. Noklice su dodatak koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim i zasitnijim, a osim toga, variva su odlična opcija za pripremu unaprijed, pa ih možete spremiti za kasnije ili ponijeti na posao kao ručak.
PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti fino varivo od graška pročitajte ovdje.
NAJUKUSNIJE GRAH VARIVO
Grah varivo jedno je od omiljenih jela na žlicu u našim krajevima. U brojnim se obiteljima nalazi na jelovniku barem jednom ili dvaput mjesečno, vežemo ga uz velika okupljanja, a mnogima je i neizostavni dio planinarskih izleta. Osim što je praktično i može se kuhati u velikim količinama, za više ljudi ili dana, ovo je jelo i vrlo zdravo i zasitno. Nimalo nevažno za ovo inflacijsko vrijeme, jelo je zapravo dosta jeftino napraviti. Umjesto da čekate u redu, za ovaj prvi maj pripremite ga sami!
PROČITAJ VIŠE: Recept za grah varivo potražite ovdje.
ETON MESS UKUSAN JE I JEDNOSTAVAN DESERT S JAGODAMA
Ljubitelji voća gastronomsku godinu često dijele na dva dijela. Prvi, kasno jesenski i zimski period kiselkastog je okusa agruma i kiwija, a simbol onog šarenijeg, slađeg i bogatijeg proljeća prve su jagode na tržnicama i štandovima. Ako tražite jednostavan i ukusan desert u kojem će jagode zablistati u punom sjaju, isprobajte recept za Eton mess, slasticu od jagoda, meringe i šlaga.
PROČITAJ VIŠE: Recept za desert Eton Mess pročitajte ovdje.
ŠPAGETI S ČEŠNJAKOM I ULJEM SU TALIJANSKI KLASIK
Brzo. Jeftino. I, najbitnije, nevjerojatno ukusno. ‘Spaghetti aglio e olio’, odnosno u prijevodu s talijanskog ‘špageti s češnjakom i uljem’ nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici!
PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti ‘aglio e olio‘ saznajte ovdje.
VINSKI GULAŠ: MIRISNI KLASIK ZA SVE PRILIKE
Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Naizgled jednostavna jela poput bolonjeza, musake, punjenih paprika i raznih sezonskih recepata uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.
PROČITAJ VIŠE: Recept za vinski gulaš potražite ovdje.
MESNA ŠTRUCA IDEALNA JE ZA VIKEND RUČAK
Sočna mesna štruca s jajima je jedan od onih recepata za koji ćete voljeti da vam je na vidiku vikendom, a jednom kada ga probate znat ćete i zašto! Radi se o vrlo jednostavnom jelu, pomalo zaboravljenom klasiku, uz koje je najbolje poslužiti pire krumpir. Iz pećnice izlazi za samo sat vremena pa će na savršen način začiniti vaš vikend jer će vam ostati dovoljno vremena za druženje s obitelji ili pak neki izlet u prirodu.
PTOČITAJ VIŠE: Kako pripremiti mesnu štrucu otkrijte ovdje.