Što kuhati ovaj tjedan? Od finih variva i kremaste tjestenine sve do sočnog mesa, imamo 7 provjerenih recepata za svaki dan

Nasmijana žena u kuhinji posipa začine u tavu dok kuha. Na sebi ima pregaču i majicu na crvene pruge, a preko ramena joj visi kuhinjska krpa. Na radnoj površini ispred nje nalaze se rajčice, gljive, zelena salata i bočica ulja. U pozadini se vidi svijetla, moderno uređena kuhinja.
Foto: Shutterstock

Ukusno varivo, kremasta tjestenina, okrepljujuća juha, sočno meso… To su samo neki od recepata koje smo vam pripremili u našem tjednom jelovniku, u kojem vam želimo dati ideju za ručak svaki dan u tjednu. Zbog obveza, mnogima je svakodnevno kuhanje napor i teško ga uvrste u dnevni raspored. No uz dobro planiranje, pripremu jela unaprijed i za više dana, moguće se i radnim danima hraniti ukusno i raznoliko. Neka vam ovih sedam tjednih recepata posluži kao inspiracija!

VARIVO OD MAHUNA

Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. Kod nas se obično koriste zelene i žute mahune, u obliku „olovčica“ ili plosnate. Pripremamo ih, osim na varivo, kao salatu s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine. U ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice… Kod ovog recepta vrijedi ona: „što više, to veselije“, a u ovom slučaju i zdravije.

PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od mahuna.

VINSKI GULAŠ

Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Naizgled jednostavna jela poput bolonjeza, musake, punjenih paprika i raznih sezonskih recepata uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.

PROČITAJ VIŠE: Recept za vinski gulaš.

MARINIRANA PILEĆA KRILCA

Zbog svog praktičnog oblika, pileća krilca lako se jedu i savršen su izbor za druženja i zabave, ali i brze obiteljske obroke. Krilca se mogu pripremati na različite načine – pečena u pećnici, pržena, na roštilju ili čak u fritezi, no ono što ih zaista čini posebnima je marinada koja im daje dubinu okusa. Uz dobru marinadu, pileća krilca dobivaju hrskavu zapečenost izvana, dok iznutra ostaju nevjerojatno sočna i mekana. Mi ih uvijek radimo po ovom receptu!

PROČITAJ VIŠE: Recept za marinirana pileća krilca.

TJESTENINA S PILETINOM I GLJIVAMA

Ako tražite neki jednostavni recept je užurbani radni dan, ovaj za tjesteninu s piletinom i gljivama je upravo takav. Tjestenina je jedna od omiljenih namirnica, piletina je najkonzumiranije meso na svijetu, a i gljive rijetko tko ne voli. Zato je ova tjestenina s piletinom i gljivama odličan brzi ručak u kojem svi uživaju!

PROČITAJ VIŠE: Recept za tjesteninu s piletinom i gljivama.

OSLIĆ U PIVSKOM TIJESTU

Stručnjaci se slažu, riba bi trebala biti na jelovniku barem dva puta tjedno. Mnogo ljudi zazire od ribe, kako zbog cijene, tako i raširenog vjerovanja da ju je komplicirano pripremiti. No, ovaj recept za oslić u pivskom tijestu demantirat će obje pretpostavke! Jednostavno ga je pripremiti, a zbog hrskavog omotača od tijesta u njemu uživaju i oni koji inače nisu obožavatelji hrane iz mora.

PROČITAJ VIŠE: Recept za oslić u pivskom tijestu.

KREM JUHA OD BUNDEVE

Jesen je u znaku jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, povoljne i svestrane. Jedemo ih u salatama, uz pečenje, u slasticama, no najpopularnije je jelo možda ipak krepka i mirisna gusta juha. Bundeva ima savršenu teksturu za ovo jelo jer je nakon termičke obrade meka i brašnasta, a njezin blagi, slatkasti okus savršeno paše uz različite začine, od nježnih mediteranskih, do onih žešćih i ljućih.

SAZNAJTE VIŠE: Recept za juhu od bundeve

PILEĆA PICCATA

Iako se često smatra talijanskim jelom te je smještena rame uz rame s carbonarom i lazanjama, pileća piccata kakvu danas poznajemo zapravo je rezultat talijansko-američke kuhinje. Ova verzija jela koristi tanke pileće odreske koji se paniraju u brašnu, prže do zlatno smeđe boje, a zatim prelijevaju umakom od limuna, maslaca i kapara uz česti dodatak bijelog vina. U Italiji se tradicionalno koristi teletina za pripremu piccate, dok je pileća varijanta postala iznimno popularna upravo u Americi. Umak od limuna i maslaca česta je kombinacija u talijanskoj kuhinji, ali dodatak kapara daje ovoj verziji poseban, pikantan okus.

PROČITAJ VIŠE: Recept za pileću piccatu.

Pročitajte još