
NEPOZNATI LJEPOTAN
Ukusno varivo, kremasta tjestenina, okrepljujuća juha, sočno meso… To su samo neki od recepata koje smo vam pripremili u našem tjednom jelovniku, u kojem vam želimo dati ideju za ručak svaki dan u tjednu. Zbog obveza, mnogima je svakodnevno kuhanje napor i teško ga uvrste u dnevni raspored. No uz dobro planiranje, pripremu jela unaprijed i za više dana, moguće se i radnim danima hraniti ukusno i raznoliko. Neka vam ovih sedam tjednih recepata posluži kao inspiracija!
Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. Kod nas se obično koriste zelene i žute mahune, u obliku „olovčica“ ili plosnate. Pripremamo ih, osim na varivo, kao salatu s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine. U ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice… Kod ovog recepta vrijedi ona: „što više, to veselije“, a u ovom slučaju i zdravije.
PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od mahuna.
Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Naizgled jednostavna jela poput bolonjeza, musake, punjenih paprika i raznih sezonskih recepata uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.
PROČITAJ VIŠE: Recept za vinski gulaš.
Zbog svog praktičnog oblika, pileća krilca lako se jedu i savršen su izbor za druženja i zabave, ali i brze obiteljske obroke. Krilca se mogu pripremati na različite načine – pečena u pećnici, pržena, na roštilju ili čak u fritezi, no ono što ih zaista čini posebnima je marinada koja im daje dubinu okusa. Uz dobru marinadu, pileća krilca dobivaju hrskavu zapečenost izvana, dok iznutra ostaju nevjerojatno sočna i mekana. Mi ih uvijek radimo po ovom receptu!
PROČITAJ VIŠE: Recept za marinirana pileća krilca.
Ako tražite neki jednostavni recept je užurbani radni dan, ovaj za tjesteninu s piletinom i gljivama je upravo takav. Tjestenina je jedna od omiljenih namirnica, piletina je najkonzumiranije meso na svijetu, a i gljive rijetko tko ne voli. Zato je ova tjestenina s piletinom i gljivama odličan brzi ručak u kojem svi uživaju!
PROČITAJ VIŠE: Recept za tjesteninu s piletinom i gljivama.
Stručnjaci se slažu, riba bi trebala biti na jelovniku barem dva puta tjedno. Mnogo ljudi zazire od ribe, kako zbog cijene, tako i raširenog vjerovanja da ju je komplicirano pripremiti. No, ovaj recept za oslić u pivskom tijestu demantirat će obje pretpostavke! Jednostavno ga je pripremiti, a zbog hrskavog omotača od tijesta u njemu uživaju i oni koji inače nisu obožavatelji hrane iz mora.
PROČITAJ VIŠE: Recept za oslić u pivskom tijestu.
Jesen je u znaku jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, povoljne i svestrane. Jedemo ih u salatama, uz pečenje, u slasticama, no najpopularnije je jelo možda ipak krepka i mirisna gusta juha. Bundeva ima savršenu teksturu za ovo jelo jer je nakon termičke obrade meka i brašnasta, a njezin blagi, slatkasti okus savršeno paše uz različite začine, od nježnih mediteranskih, do onih žešćih i ljućih.
SAZNAJTE VIŠE: Recept za juhu od bundeve
Iako se često smatra talijanskim jelom te je smještena rame uz rame s carbonarom i lazanjama, pileća piccata kakvu danas poznajemo zapravo je rezultat talijansko-američke kuhinje. Ova verzija jela koristi tanke pileće odreske koji se paniraju u brašnu, prže do zlatno smeđe boje, a zatim prelijevaju umakom od limuna, maslaca i kapara uz česti dodatak bijelog vina. U Italiji se tradicionalno koristi teletina za pripremu piccate, dok je pileća varijanta postala iznimno popularna upravo u Americi. Umak od limuna i maslaca česta je kombinacija u talijanskoj kuhinji, ali dodatak kapara daje ovoj verziji poseban, pikantan okus.
PROČITAJ VIŠE: Recept za pileću piccatu.
NEPOZNATI LJEPOTAN
Kvizovi
Vijugava šetnica
INSPIRATIVNA MIKRO-EKSPEDICIJA
Istarski ljepotan
ODLIČNA IDEJA ZA IZLET
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol