Kad poželite nešto toplo i fino, varivo od mahuna odličan je izbor! Ovaj recept bit će vaš novi favorit za zdravi ručak na žlicu

Zdrav, ukusan i topao ručak iz jednog lonca! Varivo od mahuna idealno je za dane kad nemate puno vremena, ali želite nešto fino i domaće

Varivo od mahuna u umaku od rajčice, posluženo u zdjeli na drvenom stolu s češnjakom, peršinom i ljutom papričicom – ukusno domaće povrtno jelo.
Foto: Shutterstock
  • Priprema:50 minuta
  • Broj porcija:4
  • Razina težine:Jednostavno
  • Kuhinja:Hrvatska

U Hrvatskoj je običaj barem nekoliko puta tjedno kuhati i jesti nešto na žlicu. Praktična jela iz jednog lonca, puna povrća, jednostavna su za pripremu, brzo gotova i iznimno zdrava. Variva mogu biti bez mesa ili sadržavati komadiće piletine, kobasice ili suha rebra. To je njihova ljepota, što ostavljaju prostora za improvizaciju i prilagođavanje recepta onome što trenutno imate u hladnjaku. Uz varivo od graška, grah i kelj, jedno od najčešćih i omiljenih jela na žlicu mnogima je varivo od mahuna. Ako tražite ukusan i lagan ručak, ovo varivo od mahuna s piletinom i krumpirom odličan je izbor. Spoj zdravih sastojaka, jednostavne pripreme i domaćih okusa čini ga idealnim jelom za svaki dan. Ovo je idealan recept za one koji nemaju puno vremena i vole variva, ali ne pristaju na kompromise kad je riječ o okusu i kvaliteti. Bilo da koristite svježe ili smrznute mahune, rezultat će vas oduševiti!

MAHUNE SU RIZNICA ZDRAVLJA, A ZALEĐENE SU NAM DOSTUPNE CIJELE GODINE

Mahune su pravo bogatstvo na tanjuru. Zdrave su, šarene i nevjerojatno svestrane! Na svijetu postoji više od 150 vrsta, a kod nas su najčešće zelene i žute, u obliku „olovčica“ ili plosnate. Osim u varivu, rado ih pripremamo kao laganu salatu s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama, a svako jelo s mahunama obogaćeno je vlaknima, vitaminima K, C, B2 i brojnim mineralima koji blagotvorno djeluju na cijeli organizam.

Svježe mahune ne traže dugo kuhanje, a upravo u toj jednostavnosti krije se njihova najveća čar. Najbolje ih je pripremati na pari jer na taj način zadržavaju gotovo sve svoje dragocjene nutrijente, boju i prirodnu svježinu. Kada svježih mahuna nema pri ruci, odlična zamjena su smrznute, koje su zahvaljujuće svojoj praktičnosti dostupne tijekom cijele godine, a pritom ne gube mnogo na kvaliteti. Tako su mahune uvijek spremne unijeti dašak svježine u variva, salate ili lagane priloge, bez obzira na sezonu.

U RECEPT ZA VARIVO OD MAHUNA DODAJTE I DRUGO POVRĆE AKO ŽELITE, A ZA VEGANSKU VERZIJU SAMO IZBACITE MESO

Recept za varivo od mahuna koji vam predstavljamo sadržava meso, no možete ga napraviti i u vegetarijanskoj verziji ako izbacite taj prvi korak. Osim luka i mrkve, u ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice… Kod ovog recepta vrijedi ona: „što više, to veselije“, a u ovom slučaju i zdravije. Za varivo od mahuna za 4 osobe trebat će vam sljedeći sastojci:

Sastojci

  • 1 veća glavica luka
  • 1 veća ili 2 manje mrkve
  • 1 režanj češnjaka
  • 300 g piletine (file ili otkošteni zabatak)
  • 1 veći krumpir
  • 1 velika žlica maslinovog ulja
  • 500 g mahuna (svježe ili smrznute)
  • 1 litra vode ili temeljca
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • sol, papar, crvena paprika (slatka ili ljuta)
  • 2 lovorova lista

Postupak pripreme

  1. Očistite luk, mrkvu i krumpir. Luk sitno nasjeckajte, mrkvu narežite na kolutiće, a krumpir na kockice.
  2. Piletinu narežite na manje kockice, odstranite kožu i kosti ako koristite zabatak.
  3. U loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte luk i mrkvu. Dinstajte 5 minuta, zatim dodajte protisnuti češnjak.
  4. Nakon desetak minuta dodajte kockice piletine i miješajte dok se meso ne zatvori.
  5. Začinite solju, paprom i crvenom paprikom, pa dobro promiješajte.
  6. Dodajte krumpir i sve zalijte vodom ili temeljcem, dodajte lovorov list i kuhajte oko 30 minuta.
  7. Provjerite začine i po potrebi dodajte još soli i papra.
  8. Dodajte mahune (svježe narezane ili smrznute), žlicu koncentrata rajčice, promiješajte i kuhajte još 10 minuta.
  9. Izvadite lovorov list prije posluživanja. Poslužite toplo uz svježi kruh.

DODATNI SAVJETI I VARIJACIJE ZA PRIPREMU VARIVA OD MAHUNA

Ako volite gušće varivo, pri samom kraju kuhanja zgnječite nekoliko kockica krumpira: jelu će dati kremastu teksturu bez dodatnih zgušnjivača. Za vegansku verziju jednostavno izostavite meso i zamijenite ga hranjivom lećom ili slanutkom, koji će varivu dodati proteine i punoću okusa. Želite li još bogatiji i šareniji tanjur, slobodno ubacite papriku, tikvicu ili celer! Povrće će, naime, unijeti novu dimenziju mirisa i boja. Na kraju, poslužite varivo uz krišku domaćeg kruha ili kremastu palentu i uživajte u pravom, toplom obroku koji grije dušu.

Možda će vas zanimati i ovi recepti:

Pročitajte još