
ODMAK OD KLASIKE
Zdrav, ukusan i topao ručak iz jednog lonca! Varivo od mahuna idealno je za dane kad nemate puno vremena, ali želite nešto fino i domaće
U Hrvatskoj je običaj barem nekoliko puta tjedno kuhati i jesti nešto na žlicu. Praktična jela iz jednog lonca, puna povrća, jednostavna su za pripremu, brzo gotova i iznimno zdrava. Variva mogu biti bez mesa ili sadržavati komadiće piletine, kobasice ili suha rebra. To je njihova ljepota, što ostavljaju prostora za improvizaciju i prilagođavanje recepta onome što trenutno imate u hladnjaku. Uz varivo od graška, grah i kelj, jedno od najčešćih i omiljenih jela na žlicu mnogima je varivo od mahuna. Ako tražite ukusan i lagan ručak, ovo varivo od mahuna s piletinom i krumpirom odličan je izbor. Spoj zdravih sastojaka, jednostavne pripreme i domaćih okusa čini ga idealnim jelom za svaki dan. Ovo je idealan recept za one koji nemaju puno vremena i vole variva, ali ne pristaju na kompromise kad je riječ o okusu i kvaliteti. Bilo da koristite svježe ili smrznute mahune, rezultat će vas oduševiti!
Mahune su pravo bogatstvo na tanjuru. Zdrave su, šarene i nevjerojatno svestrane! Na svijetu postoji više od 150 vrsta, a kod nas su najčešće zelene i žute, u obliku „olovčica“ ili plosnate. Osim u varivu, rado ih pripremamo kao laganu salatu s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama, a svako jelo s mahunama obogaćeno je vlaknima, vitaminima K, C, B2 i brojnim mineralima koji blagotvorno djeluju na cijeli organizam.
Svježe mahune ne traže dugo kuhanje, a upravo u toj jednostavnosti krije se njihova najveća čar. Najbolje ih je pripremati na pari jer na taj način zadržavaju gotovo sve svoje dragocjene nutrijente, boju i prirodnu svježinu. Kada svježih mahuna nema pri ruci, odlična zamjena su smrznute, koje su zahvaljujuće svojoj praktičnosti dostupne tijekom cijele godine, a pritom ne gube mnogo na kvaliteti. Tako su mahune uvijek spremne unijeti dašak svježine u variva, salate ili lagane priloge, bez obzira na sezonu.
Recept za varivo od mahuna koji vam predstavljamo sadržava meso, no možete ga napraviti i u vegetarijanskoj verziji ako izbacite taj prvi korak. Osim luka i mrkve, u ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice… Kod ovog recepta vrijedi ona: „što više, to veselije“, a u ovom slučaju i zdravije. Za varivo od mahuna za 4 osobe trebat će vam sljedeći sastojci:
Ako volite gušće varivo, pri samom kraju kuhanja zgnječite nekoliko kockica krumpira: jelu će dati kremastu teksturu bez dodatnih zgušnjivača. Za vegansku verziju jednostavno izostavite meso i zamijenite ga hranjivom lećom ili slanutkom, koji će varivu dodati proteine i punoću okusa. Želite li još bogatiji i šareniji tanjur, slobodno ubacite papriku, tikvicu ili celer! Povrće će, naime, unijeti novu dimenziju mirisa i boja. Na kraju, poslužite varivo uz krišku domaćeg kruha ili kremastu palentu i uživajte u pravom, toplom obroku koji grije dušu.
ODMAK OD KLASIKE
PROVJERENO DOBRA MJESTA!
NOVI FESTIVAL
kremasti klasik
OMILJENA MANIFESTACIJA
Ljuto na zagorski način
NIJE IM IŠLO?
LEGENDARNO MJESTO
Brzo, ukusno i drugačije
ODMAK OD KLASIKE
Bezvremenska klasika
Jednostavno, a savršeno
Najslađa tajna Duge Rese
Klasik koji svi vole
Savršen ručak ili večera
Jednostavno, ukusno, domaće
Jednostavno, a efektno
DESERT KOJI ĆE VAS OSVOJITI