
IDEJA ZA VIKEND IZLET
Hrana i piće
Možda ste među onima koji uživaju u ljetu, dobro podnose vrućine ili vam ih olakšava blizina mora ili guste šume. S druge strane, puno je i onih koji posljednjih dana “jedva dišu”, ne izlaze iz klimatiziranih prostora i sanjaju ugodne temperature do 25 stupnjeva. Kojoj god skupini pripadali, ljeti treba obratiti pozornost na hranu jer nam ona može uvelike pomoći da prebrodimo temperature koje plešu oko broja 40. Pa što dakle jesti kad je jako vruće? Za početak, treba piti puno vode, za međuobrok birati svježe voće puno vode, poput lubenice, a za glavne obroke izbjegavati tešku i masnu hranu i okrenuti se onoj punoj sezonskog povrća. U nastavku donosimo prijedlog sedam laganih jela za vruće ljetne dane!
U ogromnom izboru salata postoji jedna koju vole gotovo svi, iako joj možda ni ne znaju ime. Caprese salata doslovno je “ljeto na tanjuru”. Radi se od dva jednostavna sastojka, rajčice i mozzarelle, a koliko god jednostavna bila ima svoja pravila koja će ju učiniti malo boljom i posebnijom. Iako se čini jako jednostavna, što i jest, ono što čini razliku je kvaliteta namirnica koje koristite. Zaboravite plastične rajčice iz trgovine i najjeftiniju mozzarellu. S obzirom na to da su to glavne zvijezde tanjura, potrudite se nabaviti domaću, mirisnu rajčicu punu okusa. Idealno je da koristite buffalo mozzarellu, koja jest nešto skuplja, ali njezina kremoznost i okus će vas oduševiti. Nakon toga, treba vam još samo svježi bosiljak, kvalitetno maslinovo ulje i sol.
PROČITAJ VIŠE: Recept za caprese salatu.
Jeste li znali da je Cezar salata izmišljena je 1924. godine od strane Caesara Cardinija, talijanskog kuhara koji je radio u Meksiku? Iako ime može sugerirati povezanost s rimskim vladarom, zapravo nema nikakve veze s bilo kojim Cezarom. Prema zapisima, tri su ključna sastojka ove salate: romana salata, hrskavi krutoni i parmezan. Cezar salata najbolja je kada i umak i krutone radite sami. Tradicionalno, Cezar salata se ne poslužuje s piletinom, no to se meso s vremenom počelo koristiti. U svakom slučaju, ova je salata idealni ljetni ručak u kojem će svi uživati!
PROČITAJ VIŠE: Recept za cezar salatu.
Omiljeni ljetni umak lako se može nazvati istinskim okusom ljeta. To je, dakako, šalša, često zvana dalmatinska šalša, iako su se različite inačice ovog umaka radile oduvijek u svim krajevima Hrvatske. Ljepota šalše je u njezinoj jednostavnosti i svestranosti. Jednostavna je jer minimalna količina sastojaka jamči da će rajčica u potpunosti doći do izražaja, a svestrana jer s gotovom šalšom možete kasnije nadograđivati brojna jela, ili ju jesti samu sa svježe skuhanom tjesteninom.
PROČITAJ VIŠE: Recept za šalšu.
Ako postoji jedno jelo koje nam nikada ne dosadi, to je salata od tune i povrća. Tisuće je načina na koje je možete pripremiti, a mi smo otkrili način kako da učinimo ovaj obrok još zdravijim. Odlučili smo zamijeniti majonezu s grčkim jogurtom čime smo smanjili količinu masti, a povećali proteine. Rezultat je jednako kremasta i sočna salata koja istovremeno lagano sjeda. Kako je ukusnija što duže stoji, salata od tune postala je i popularan ručak za ponijeti na posao. Jednostavno je spremite u posudicu i za gablec vas čeka obrok koji kombinira namirnice pune energije potrebne da nastavite s radom.
PROČITAJ VIŠE: Recept za salatu od tune i povrća.
Jedna od omiljenih kombinacija je tjestenina s kozicama ili plodovima mora, koja je idealna za dane kad želimo obrok bez mesa. Ako tražite ideju za ručak, koji je pritom jednostavan i brzo gotov, odličan su izbor špageti s kozicama na crveno. Treba vam svega nekoliko sastojaka, a za štednjakom ćete biti manje od 15 minuta.
PROČITAJ VIŠE Recept za tjesteninu s kozicama na crveno.
Jedno od omiljenih i najjednostavnijih jela od tikvica su sočni popečci. Lako se spremaju, klinci ih obožavaju, zasitni su i neće vam oduzeti puno vremena. Za njihovu pripremu potrebno je samo nekoliko namirnica, a možete ih kombinirati s narescima, salatama, komadima mesa ili ih jesti samostalno.
PROČITAJ VIŠE: Recept za popečke od tikvica
Tijekom tjedna, kad nemamo puno vremena, najbolje nam odgovaraju jednostavni recepti, neka jela na žlicu koja možemo jesti više dana, kakva okrepljujuća juha ili rižoto… Jedno od jela kojima se mnogi okreću za brzi, a lagani i ukusni ručak, su tortilje. Možemo ih puniti onim što trenutno imamo u frižideru, kombinirati namirnice, umake i začine, i tako svaki put dobiti drugo jelo, koje je gotovo u trenu. Jedna od popularnijih kombinacija su tortilje s piletinom,
PROČITAJ VIŠE: Recept za tortilje s piletinom.
IDEJA ZA VIKEND IZLET
KRALJICA JADRANA
ZA SVE GENERACIJE
KRALJICA JADRANA
Supervoće!
TAKO JEDNOSTAVNO I FINO
SPREMITE OVAJ POPIS!
Mlječni proizvodi iz Like
Ukusno i zdravo
"BLJAK" MANIFESTACIJA
RAJ ZA PSE
POVOLJNO, DOSTUPNO I JAKO FINO