BISER MAROKA
Hrana i piće
Što kuhati ovaj tjedan? Od finih variva do hrskavog kruha, imamo sedam odličnih recepata za ukusan ručak baš svaki dan
Počinje nova školska godina, godišnji odmori većini su završili i stiglo je vrijeme za onaj pravi povratak u svakodnevnicu. A s njom dolazi i planiranje obroka i kuhanje ručka, često za cijelu obitelj. Mnogi će reći da vole kuhati, ali kad to postane svakodnevna obveza, koju moramo uklopiti u svoj natrpani raspored, inače zabavan čin stvaranja ukusnih jela zna postati i opterećenje. Ako ne želite trošiti novac na hranu iz dostave, ključna stvar je priprema. Nabavka namirnica unaprijed, pripremanje jela dan ranije ili za više dana, planiranje jelovnika. Zato vam donosimo sedam recepata za svaki dan u tjednu kako biste pronašli inspiraciju i odabrali svoje favorite.
VARIVO OD PILETINE, GRAŠKA I NOKLICA
Varivo od piletine, graška i noklica je omiljeno jelo mnogih ljudi, jer je ukusno, hranjivo i vrlo jednostavno za pripremu. Piletina je bogata bjelančevinama i vitaminima B, dok grašak pruža vlakna, vitamine i minerale. Noklice su dodatak koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim i zasitnijim, a osim toga, variva su odlična opcija za pripremu unaprijed, pa ih možete spremiti dan ranije ili ponijeti na posao kao ručak.
PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od graška.
KRUH OD ZOBENIH PAHULJICA I SVJEŽEG SIRA
Miris svježe pečenog kruha asocira nas na opuštena jutra. Vrsta je sve više, sve su ukusniji, dodaju im se sjemenke, igra s vrstama brašna, njeguju i razmjenjuju starteri… Nekad nam ipak svima treba nešto sasvim jednostavno, što je gotovo u trenu, a može stajati i po nekoliko dana. Ovaj proteinski kruh bez brašna je upravo takav. Čak i ako mu ništa ne dodate, već je sam za sebe hranjiv, ukusan i nutritivno bogat obrok.
PROČITAJ VIŠE: Recept za kruh od zobenih pahuljica i svježeg sira.
PILEĆI PAPRIKAŠ
Piletina je jedna od namirnica koja se najviše konzumira na svijetu. Za razliku od govedine i svinjetine, nije zabranjena niti u jednoj religiji ili kulturi. Pileće meso je meko, ukusno, svestrano. Od jedne se ptice može napraviti niz različitih jela: od pečenja, juhe, rižota, sve do ukusnog jela na žlicu. Upravo vam takvo danas predstavljamo. Pileći paprikaš klasik je koji je jednostavno napraviti, a koji vole gotovo svi. Za ukusan ručak treba vam tek fina piletina i nešto začina, a kako je u njemu već krumpir ne trebate smišljati dodatni prilog.
PROČITAJ VIŠE: Recept za ukusni pileći paprikaš.
TIKVICE PUNJENE MLJEVENIM MESOM I SIROM
Mnogima omiljeno povrće blagog je okusa i uklapa se u različita jela, od predjela, juha, sve do glavnih jela, a koriste se i u popularnom kruhu s tikvicama. Tikvice se mogu peći, pripremati na roštilju, kuhati, koristiti u složencima, od njih se može raditi ukusna juha… Jedno od najpopularnijih jela su tikvice punjene mljevenim mesom i zapečene u pećnici.
PROČITAJ VIŠE: Recept za tikvice punjene mljevenim mesom.
BRUDET OD LIGANJA IDEALAN JE RUČAK BEZ MESA
Hrskave lignje s pomfritom i tartarom neosporno su ukusan obrok, no nekima ne odgovara zbog viška masnoće, a i činjenica je da svoju čar brzo gubi hlađenjem. Ako ste se zaželjeli liganja, a ne želite da vam cijela kuća još dva dana miriše na prženo ulje, pripremite ih na drukčiji način. Ovaj recept za brudet od liganja osvaja svakoga tko ga proba, a priprema je zaista jednostavna. Uz malo truda dobit ćete fino i mirisno jelo na žlicu, odmoriti od mesa, a ručak će svakako biti lakši i zdraviji u odnosu na pržene lignje.
PROČITAJ VIŠE: Recept za brudet od liganja.
KREPKA I MIRISNA GUSTA JUHA OD BUNDEVE
Rujan je u znaku jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, povoljne i svestrane. Jedemo ih u salatama, uz pečenje, u slasticama, no najpopularnije je jelo možda ipak krepka i mirisna gusta juha. Bundeva ima savršenu teksturu za ovo jelo jer je nakon termičke obrade meka i brašnasta, a njezin blagi, slatkasti okus savršeno paše uz različite začine, od nježnih mediteranskih, do onih žešćih i ljućih.
PROČITAJ VIŠE: Recept za juhu od bundeve
MUSAKA OD KRUMPIRA I MLJEVENOG MESA
Musaka je tradicionalno jelo koje potječe iz prekrasne Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, rajčicama i sve to preliveno kremastim bešamel umakom. Kod nas se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Ovo je ukusno i zasitno jelo koje će vas držati cijeli dan, gotovo je za samo sat vremena, a s ovim receptom zadovoljit ćete i najzahtjevnije gurmane u obitelji!
PROČITAJ VIŠE: Recept za sočnu musaku.