Što ovaj tjedan kuhati za ručak? Od laganog variva do konkretnih, zasitnih jela, imamo 7 sjajnih recepata s kojima nećete pogriješiti

Punjene paprike
Fotografije: Vedran Bošković

Varivo od mahuna, vinski gulaš, mesna štruca, tjestenina s piletinom i gljivama, punjene paprike… To su samo neka od jela koja vam donosimo u našem prijedlogu tjednog jelovnika. Njime vas želimo inspirirati i dati vam ideju za ukusne obroke u tjednu koji je pred nama. Mnogi vole kuhati, ali kad to postane svakodnevna obveza, koju moramo uklopiti u svoj natrpani raspored, inače zabavan čin stvaranja ukusnih jela zna postati i opterećenje. Kako vam se to ne bi dogodilo, kad god možete planirajte obroke unaprijed i poslužite se pritom s naših sedam ideja za ovaj tjedan.

VARIVO OD MAHUNA

Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. Kod nas se obično koriste zelene i žute mahune, u obliku „olovčica“ ili plosnate. Pripremamo ih, osim na varivo, kao salatu s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine. U ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice… Kod ovog recepta vrijedi ona: „što više, to veselije“, a u ovom slučaju i zdravije.

PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od mahuna.

TJESTENINA S PILETINOM I GLJIVAMA

Ako tražite neki jednostavni recept je užurbani radni dan, ovaj za tjesteninu s piletinom i gljivama je upravo takav. Tjestenina je jedna od omiljenih namirnica, piletina je najkonzumiranije meso na svijetu, a i gljive rijetko tko ne voli. Zato je ova tjestenina s piletinom i gljivama odličan brzi ručak u kojem svi uživaju!

PROČITAJ VIŠE: Recept za tjesteninu s piletinom i gljivama.

GRATINIRANI KRUMPIR

Krumpir je jedna od omiljenih i najčešće konzumiranih namirnica na našim prostorima. Jeftin je, zasitan i ukusan prilog, a možemo ga pripremati na bezbroj načina i uvijek dobiti drugačije jelo. Klasični ili ponešto drukčiji pire krumpirrestani krumpir, složenac s kobasicama koji nazivamo francuski krumpir… Ili jednostavno pečeni krumpir s mesom u pećnici, začinjen omiljenim mirodijama. Mogućnosti je bezbroj. No krumpir itekako ne mora biti samo prilog, već i odlično samostalno jelo. Gratinirani krumpir jedno je od tih jela, a recept za pripremu ne može biti jednostavniji.

PROČITAJ VIŠE: Recept za gratinirani krumpir.

PUNJENE PAPRIKE

Sočno meso upakirano u paprike babura i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Punjene paprike najbolje su ljeti, kad je sezona paprika u punom jeku, ali čim malo zatopli obožavamo ih pripremati i podsjetiti se da je najtoplije godišnje doba iza ugla.

PROČITAJ VIŠE: Recept za punjene paprike.

VINSKI GULAŠ

Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Naizgled jednostavna jela poput bolonjeza, musake, punjenih paprika i raznih sezonskih recepata uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.

PROČITAJ VIŠE: Recept za vinski gulaš.

MESNA ŠTRUCA

Sočna mesna štruca s jajima je jedan od onih recepata za koji ćete voljeti da vam je na vidiku vikendom, a jednom kada ga probate znat ćete i zašto! Radi se o vrlo jednostavnom jelu, pomalo zaboravljenom klasiku, uz koje je najbolje poslužiti pire krumpir. Iz pećnice izlazi za samo sat vremena pa će na savršen način začiniti vaš vikend jer će vam ostati dovoljno vremena za druženje s obitelji ili pak neki izlet u prirodu.

PROČITAJ VIŠE: Recept za mesnu štrucu.

OSLIĆ U PIVSKOM TIJESTU

Stručnjaci se slažu, riba bi trebala biti na jelovniku barem dva puta tjedno. Mnogo ljudi zazire od ribe, kako zbog cijene, tako i raširenog vjerovanja da ju je komplicirano pripremiti. No, ovaj recept za oslić u pivskom tijestu demantirat će obje pretpostavke! Jednostavno ga je pripremiti, a zbog hrskavog omotača od tijesta u njemu uživaju i oni koji inače nisu obožavatelji hrane iz mora.

PROČITAJ VIŠE: Recept za oslić u pivskom tijestu.

Pročitajte još