Hrana i piće

Što kuhati ovaj tjedan? Imamo sedam odličnih recepata, idealnih za sredinu kolovoza i borbu s vrućinama

Ljeto je u punom sjaju, a tržnice su prepune šarenih i mirisnih paprika, rajčica svih veličina, vrsta i oblika, sočnih tikvica, kao i ostalog sezonskog povrća koje je upravo sada najukusnije. Nikad nije lakše nego u ovim toplim mjesecima hraniti se zdravo i raznovrsno, uz minimalno stajanje uz vreli štednjak. A ako vam ponestane inspiracije, slobodno se poslužite “šalabahterom” koji smo pripremili. Ovih sedam tjednih recepata slavi ljeto, jela su jako ukusna, a recepti vrlo jednostavni!

Zvuči nevjerojatnoIspod ovog grada krije se fascinantna mreža tunela duga više od 30 kilometara! U njima se nalaze trgovine, šetnice i hoteli zbog kojih ljudi često ni ne izlaze na površinu
Nastavi čitati

PUNJENE PAPRIKE PRAVI SU OKUS LJETA I DJETINJSTVA

Sočno meso upakirano u paprike babura i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Sadržaj punjenja može se razlikovati od obitelji do obitelji, ali mi najviše volimo tradicionalnu kombinaciju koju pripremaju naše mame i bake.

PROČITAJ VIŠE: Recept za punjene paprike

skrivena ljepotaNa jugu Hrvatske skriva se mjesto kao iz bajke, a rijetki su za njega čuli: sa svojih tridesetak kamenih kuća vjerni je čuvar tradicionalnog ribarskog načina života
Nastavi čitati

ŠPAGETI SA ŠALŠOM OMILJENA SU LJETNA KOMBINACIJA

Ljepota šalše je u njezinoj jednostavnosti i svestranosti. Jednostavna je jer minimalna količina sastojaka jamči da će rajčica u potpunosti doći do izražaja, a svestrana jer s gotovom šalšom možete kasnije nadograđivati brojna jela, ili ju jesti samu sa svježe skuhanom tjesteninom. Špageti sa šalšom mnogima su omiljena kombinacija, a recept ne može biti jednostavniji!

PROČITAJ VIŠE: Recept za špagete sa šalšom.

SALATA OD TUNE I SVJEŽEG POVRĆA

Ako postoji jedno jelo koje nam nikada ne dosadi, to je salata od tune i povrća. Tisuće je načina na koje je možete pripremiti, a mi smo otkrili način kako da učinimo ovaj obrok još zdravijim. Odlučili smo zamijeniti majonezu s grčkim jogurtom čime smo smanjili količinu masti, a povećali proteine. Rezultat je jednako kremasta i sočna salata koja istovremeno lagano sjeda. Kako je ukusnija što duže stoji, salata od tune postala je i popularan ručak za ponijeti na posao. Jednostavno je spremite u posudicu i za gablec vas čeka obrok koji kombinira namirnice pune energije potrebne da nastavite s radom.

PROČITAJ VIŠE: Recept za salatu od tune i povrća.

RATATOUILLE JE MIRISNI LJETNI SLOŽENAC OD POVRĆA

Jedno od jela s ljetnim povrćem koje obožava cijeli svijet je ratatouille, složenac koji se može jesti kao prilog ili glavno jelo. Šareni ratatouille osvaja bogatstvom okusa i mirisa, zdrav je, niskokaloričan i možete u njemu uživati bez imalo grižnje savjeti. Priprema ovog francuskog jela nije komplicirana, ali trebat će vam nešto vremena da narežete povrće, složite ga i ispečete. Potrudite se nabaviti što kvalitetnije, domaće proizvode, vrhunsko maslinovo ulje i ne štedite na začinima.

PTOČITAJ VIŠE Recept za ratatouille.

ĐUVEČ SA SEZONSKIM POVRĆEM PRAVI JE OKUS DJETINJSTVA

Ljeto je, kad se radi o voću i povrću, vrijeme obilja. Svaki dan uživamo u slasnoj lubenici, salate svježih od rajčica, paprika i krastavaca svaki su dan na našem stolu, a sa sezonskim namirnicama redovito i kuhamo. Od tradicionalne šalše, ukusnog sataraša, finog složenca od povrća, pa sve do finih variva i talijanskog klasika s patlidžanima, izbora nam ovih dana zaista ne nedostaje. No sve se češće okrećemo starim, provjerenim receptima i jelima koja mirišu na djetinjstvo. Đuveč riža svakako je jedno takvih, a priprema ne može biti jednostavnija.

PROČITAJ VIŠE: Recept za đuveč.

HLADNA JUHA OD KRASTAVACA ZA ZDRAVLJE I OSVJEŽENJE

Uz tikvice, rajčicu i papriku, jedno od najpopularnijih ljetnih povrća su i krastavci. Jedemo ih same, u različitim salatama, umacima, no jeste li znali da se od njih može napraviti i ukusna juha? Može se pripremati na dva načina, kuhanjem, pa hlađenjem juhe, ili blendanjem svih sastojaka bez paljenja štednjaka. Mi vam predstavljamo recept za ovu jednostavniju verziju, za koju će vam trebati tek nekoliko sastojaka, dobri začini i blender. 

PROČITAJ VIŠE Recept za hladnu juhu od krastavaca.

CEZAR SALATA JEDNA JE OD NAJPOPULARNIJIH NA SVIJETU

Jeste li znali da je Cezar salata izmišljena je 1924. godine od strane Caesara Cardinija, talijanskog kuhara koji je radio u Meksiku? Iako ime može sugerirati povezanost s rimskim vladarom, zapravo nema nikakve veze s bilo kojim Cezarom. Prema zapisima, tri su ključna sastojka ove salate: romana salata, hrskavi krutoni i parmezan. Cezar salata najbolja je kada i umak i krutone radite sami. Tradicionalno, Cezar salata se ne poslužuje s piletinom, no to se meso s vremenom počelo koristiti. U svakom slučaju, ova je salata idealni ljetni ručak u kojem će svi uživati!

PROČITAJ VIŠE: Recept za cezar salatu.

Aktualno

Pročitajte još