Hrana i piće

Što pripremiti za ručak ovog tjedna? Od slasnog rižota i lagane tjestenine pa sve do ukusnih jela na žlicu, imamo 7 sjajnih ideja

Kuhati svaki dan može biti izazovno onima koji puno vremena provode na poslu, trče od obveze do obveze, brinu od djeci i bave se hobijima. No uz pravovremenu nabavku namirnica, dobar plan i jednostavne obroke za koje ne treba puno vremena provesti za štednjakom, i to je moguće. Svakih par dana bilo bi dobro pojesti nešto na žlicu, uvrstiti na jelovnik barem pokoji obrok bez mesa, pripremiti povremeno ribu, pa neke laganije obroke s puno povrća… Zvuči komplicirano? Ne mora biti. Donosimo vam naš tjedni jelovnik u kojem možete potražiti inspiraciju za ukusan ručak svaki dan u tjednu!

Korisni savjeti iz prve rukeSandra je posjetila Japan i ima nekoliko savjeta za nezaboravno putovanje: „Svima preporučujem da prije puta istraže pravila ponašanja u toj zemlji“
Nastavi čitati

TELEĆI RIŽOTO

Jedno od omiljenih jela mnogima je rižoto. Njegova svestranost, brojne kombinacije namirnica, okusa i začina, praktičnost i često jednostavna priprema čine ga odličnim izborom za ručak bilo kojeg dana u tjednu. Uz to, rižoto se priprema u jednom loncu, nema hrpe prljavog suđa i u jednom tanjuru dobijete i glavno jelo i prilog. Jedan od popularnijih mesnih rižota u Hrvatskoj je teleći rižoto, čija je priprema vremenski nešto duža, ali i dalje jednostavna i ne zahtijeva neke složene tehnike kuhanja.

PROČITAJ VIŠE: Recept za ukusni teleći rižoto.

nevjerojatna priča iz DaljaU nerazvikanom mjestu na istoku Hrvatske rođen je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena! Ulaznica za centar posvećen njegovom liku i djelu iznosi svega euro i pol
Nastavi čitati

VARIVO OD PORILUKA

Tijekom radnog tjedna, jela na žlicu idealan su ručak i jednostavno rješenje kad više ukućana stiže kući i jede u različita doba dana. Najpraktičnija su ona koja kuhamo u jednom loncu, poput kelja, graha, graška ili mahuna, nakon kojih nema hrpe prljavog suđa. Jedno od jela koja su iznimno zdrava, ukusna i jednostavna za pripremu je varivo od poriluka. Ovo povrće spada u namirnice koje ljudi ili vole ili ne mogu podnijeti, ali dajte mu šansu. Dobro pripremljeno, možda ubrzo postane vaš omiljeni brzi i zdravi ručak!

PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od poriluka.

RIBA PEČENA U FOLIJI S KRUMPIROM I POVRĆEM

Dosta ljudi izbjegava kupovinu i pripremu ribe, kako zbog cijene, tako i zbog predrasude da ju je komplicirano pripremiti. Kupovina fileta u tom je slučaju uvijek dobar izbor, možemo ih peći na naglo, pohati u pivskom tijestu, jesti na žlicu s krumpirom… Ali ni priprema cijele ribe ne mora biti nimalo komplicirana. Riba pečena u foliji s krumpirom i povrćem zadržat će sočnost i okuse, a vi ćete s njom imati minimalno posla.

PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti ribu pečenu u foliji.

SLASNE LAZANJE S BOLONJEZ UMAKOM

Tjestenina, meso, kremasti umak, sir. Jelo koje sadrži sve ove sastojke mora biti dobro, zar ne? Uostalom, dokazano je da postoji veza između određene hrane i poboljšanja emocionalnog stanja. Tjestenina dolazi u bezbroj veličina i oblika i jedna je od najkonzumiranijih namirnica na svijetu. Donosimo vam recept za lazanje, slavno talijansko jelo koje je osvojilo cijeli svijet. Postoje, dakako, varijante lazanja bez mesa, no mi danas pripremamo one klasične, s mljevenim mesom i bešamel umakom.

PROČITAJ VIŠE: Recept za lazanje.

PILETINA POHANA U PEĆNICI

Ima nešto čarobno u hrskavoj korici od brašna, jaja i krušnih mrvica u kojoj meso ostaje meko i sočno. Ako vam se jede pohano, a želite pritom da bude malo manje masno i kalorično, odgovor je pohana piletina iz pećnice. Osim što ćete iskoristiti, i na koncu pojesti, manje ulja, priprema je jednostavija od klasičnog pohanja. Nećete stajati uz štednjak jer će pećnica obaviti sav posao dok vi odmarate ili pripremate prilog.

PROČITAJ VIŠE: Recept za piletinu pohanu u pećnici.

TJESTENINA S UMAKOM OD TUNE I RAJČICE

Tjestenina s umakom od tune i rajčica jelo je za čiju vam pripremu neće trebati više od 15-20 minuta. U nju slobodno dodajte začine koje volite, a u receptu možete iskoristiti i ostatke povrća koje imate u frižideru, poput tikvice, mrkve ili paprike. U tom se slučaju pridržavajte istog recepta, samo povrće dodajte nakon što je luk omekšao i pirjajte desetak minuta.

PROČITAJ VIŠE: Recept za tjesteninu s umakom od tune i rajčice

BUČNICA S TIKVICAMA

Uz burek, pitu od sira i štrudlu od jabuka, najpopularnije jelo od vučenog tijesta u Hrvatskoj je zasigurno bučnica. Iako se tradicionalno radi od buče, kako joj ime i govori, često se koriste i veće zelene tikve ili široko dostupne tikvice. Dok ne usavršite izradu domaćeg tijesta, slobodno posegnite za kupovnima. Ako želite brzi i praktični obrok, koji je zahtijeva gotovo nimalo truda i vještine, isprobajte naš recept za bučnicu s tikvicama od kupovnih kora.

PROČITAJ VIŠE: Recept za bučnicu s tikvicama

Aktualno

Pročitajte još