
“THAT WANAKA TREE”
Kuhati svaki dan može biti izazovno onima koji puno vremena provode na poslu, trče od obveze do obveze, brinu od djeci i bave se hobijima. No uz pravovremenu nabavku namirnica, dobar plan i jednostavne obroke za koje ne treba puno vremena provesti za štednjakom, i to je moguće. Svakih par dana bilo bi dobro pojesti nešto na žlicu, uvrstiti na jelovnik barem pokoji obrok bez mesa, pripremiti povremeno ribu, pa neke laganije obroke s puno povrća… Zvuči komplicirano? Ne mora biti. Donosimo vam naš tjedni jelovnik u kojem možete potražiti inspiraciju za ukusan ručak svaki dan u tjednu!
Jelo poput rižota uvijek je dobar odabir za ručak. Pogotovo ako imate ograničeno vrijeme za pripremu i žudite za jelom koje se brzo priprema, izuzetno je ukusno i želite da se sastoji od namirnica koje su lako dostupne. A u ove proljetne dana, to su šparoge. Na svakom su koraku, bilo da su divlje ili uzgojene, a od njih pripremamo juhe, salate, pečemo ih s jajima, a možemo iz pripremiti i kao rižoto.
PROČITAJ VIŠE: Recept za rižoto sa šparogama potražite ovdje.
Kubanska kuhinja kombinira namirnice koje nama na Balkanu djeluju nespojivo. U jednom jelu pronaći ćete snažne začine, tropsko voće, korjenasto povrće, rižu, crni grah, začinsko bilje i meso. Kubanska piletina s rižom jelo je koje će vas svojim okusom i začinima na tren mislima odvesti na drugi kraj svijeta. Priprema nije komplicirana, a dobra je vijest da ćete od posuđa zaprljati samo jednu dublju tavu.
PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti kubansku piletinu pročitajte ovdje.
Sočno meso upakirano u paprike babura i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice jednostavno je odlična ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak, odlično podnose zamrzavanje pa ih možete jesti u više navrata. Punjene paprike najbolje su ljeti, kad je sezona paprika u punom jeku, ali čim malo zatopli obožavamo ih pripremati i podsjetiti se da je najtoplije godišnje doba iza ugla.
PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti punjene paprike pročitajte ovdje.
Postoje obroci oko kojih se posebno trudimo, stojimo u kuhinji satima, radimo više vrsta priloga, kombiniramo razne tehnike kuhanja… A postoje i oni koji su jednostavni, ne traže kompliciranje, a nagrađuju divnim, bogatim okusom. Jedno od takvih je i bolonjez. Gusti umak od mljevenog mesa klasik je koji nam nikad ne dosadi. Uz to, može se kombinirati s različitim namirnicama i jelima, kao što su punjene tikvice ili musaka.
PROČITAJ VIŠE: Najbolji recept za bolonjez potražite ovdje.
Hrskave lignje s pomfritom i tartarom neosporno su ukusan obrok, no nekima ne odgovara zbog viška masnoće, a i činjenica je da svoju čar brzo gubi hlađenjem. Ako ste se zaželjeli liganja, a ne želite da vam cijela kuća još dva dana miriše na prženo ulje, pripremite ih na drukčiji način. Ovaj recept za brudet od liganja osvaja svakoga tko ga proba, a priprema je zaista jednostavna. Uz malo truda dobit ćete fino i mirisno jelo na žlicu, odmoriti od mesa, a ručak će svakako biti lakši i zdraviji u odnosu na pržene lignje.
PROČITAJ VIŠE: Recept za brudet od liganja potražite ovdje.
Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Naizgled jednostavna jela poput bolonjeza, musake, punjenih paprika i raznih sezonskih recepata uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.
PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti vinski gulaš pročitajte ovdje.
Fino mljeveno meso i krumpir. Jelo u kojem su ova dva sastojka glavne zvijezde ne može biti loše. A upravo je takvo jelo slavna pastirska pita, složenac od ragua od mljevenog mesa i pire krumpira, koji se nakon slaganja zapeče u pećnici. Iako malo duže traje, priprema pastirske pite je zapravo vrlo jednostavna. Detalji, poput kvalitetnog mesa i krumpira, začina i dodanog povrća, su oni koji rade razliku. Recept za pastirsku pitu koji donosimo priprema se od miješanog mljevenog mesa ili mljevene junetine. Dakako, ako uspijete nabaviti dobru janjetinu, svakako isprobajte originalni britanski recept, postupak pripreme je isti.
PROČITAJ VIŠE: Recept za pastirsku pitu potražite ovdje.
“THAT WANAKA TREE”
Mir u srcu prirode
IZLOŽBA CVIJEĆA
Kvizovi
Tisućljetni čuvar Istanbula
Kvizovi
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol
Domaće je najbolje
TAKO UKUSNA
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik