Kvizovi
Hrana i piće
TJEDNI JELOVNIK Od praktičnih tortilja, zdravih variva i juha, do sočnih jela od mesa: imamo sedam recepata za ukusan ručak svaki dan
Kuhati svaki dan može biti izazovno onima koji puno vremena provode na poslu, trče od obveze do obveze, brinu od djeci i bave se hobijima. No uz pravovremenu nabavku namirnica, dobar plan i jednostavne obroke za koje ne treba puno vremena provesti za štednjakom, i to je moguće. Svakih par dana bilo bi dobro pojesti nešto na žlicu, uvrstiti na jelovnik barem pokoji obrok bez mesa, pripremiti povremeno ribu, pa neke laganije obroke s puno povrća… Zvuči komplicirano? Ne mora biti. Donosimo vam naš tjedni jelovnik u kojem možete potražiti inspiraciju za ukusan ručak svaki dan u tjednu!
TORTILJE S PILETINOM
Recepata za tortilje s piletinom ima onoliko koliko ima kućnih hladnjaka s različitim namirnicama unutra. To znači da prilikom pripreme slobodno dodajete i oduzimate povrće ovisno tome koje vam je najdraže i koje trenutno imate pri ruci. Mijenjajte i umake, igrajte se, i svaki put ćete dobiti drugačije, a uvijek ukusno jelo. Isprobajte i klasičnu, “meksičku” kombinaciju s kukuruzom, grahom i ljutim umakom. Mi vam donosimo recept za nešto lakšu, mediteransku verziju.
PROČITAJ VIŠE Recept za slasne tortilje s piletinom
VARIVO OD MAHUNA
Uz varivo od graška, grah i kelj, jedno od najčešćih i omiljenih jela na žlicu mnogima je varivo od mahuna. Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine. Recept za varivo od mahuna koji vam predstavljamo sadržava meso, no možete ga napraviti i u veganskoj verziji ako izbacite taj prvi korak. Osim luka i mrkve, u ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice…
PROČITAJ VIŠE Recept za varivo od mahuna potražite ovdje.
SLANE POHANE PALAČINKE
Zasitne su, jednostavne za napraviti, raznolike u pogledu okusa… Svatko od nas ima svoj recept za palačinke koji redovito „pali”, a zapravo je fascinantno kako se jedno naizgled jednostavno jelo može pripremiti na milijun različitih načina. kako vam zvuči kombinacija sa šunkom, sirom, pancetom i kobasicama? Hrskava izvana, ali izvanredno mekana iznutra, ova slana kombinacija omiljenog jela zamijenit će uobičajeni sendvič sa šunkom i sirom bilo koji dan u tjednu. Postupak je vrlo jednostavan!
PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti pohane palačinske pročitajte ovdje.
LAZANJE S BOLONJEZ UMAKOM
Tjestenina, meso, kremasti umak, sir. Jelo koje sadrži sve ove sastojke mora biti dobro, zar ne? Uostalom, dokazano je da postoji veza između određene hrane i poboljšanja emocionalnog stanja, a posebno se ističe tjestenina kao namirnica koja može povećati osjećaj sreće. Donosimo recept za lazanje, slavno talijansko jelo koje je osvojilo cijeli svijet. Postoje, dakako, varijante lazanja bez mesa, no mi danas pripremamo one klasične, s mljevenim mesom i bešamel umakom.
PROČITAJ VIŠE Recept za lazanje potražite ovdje.
BRUDET OD LIGANJA
Hrskave lignje s pomfritom i tartarom neosporno su ukusan obrok, no nekima ne odgovara zbog viška masnoće, a i činjenica je da svoju čar brzo gubi hlađenjem. Ako ste se zaželjeli liganja, a ne želite da vam cijela kuća još dva dana miriše na prženo ulje, pripremite ih na drukčiji način. Ovaj recept za brudet od liganja osvaja svakoga tko ga proba, a priprema je zaista jednostavna. Uz malo truda dobit ćete fino i mirisno jelo na žlicu, odmoriti od mesa, a ručak će svakako biti lakši i zdraviji u odnosu na pržene lignje.
PROČITAJ VIŠE Recept za brudet od liganja je na ovom linku.
KREM JUHA OD ŠPAROGA
Proljeće je i sezona šparoga u punom je jeku! Divlje među ljubiteljima imaju gotovo kultni status, no sezona im je kratka, cijena visoka, okus bogat i specifičan. Nekako u sjeni slave ove samonikle biljke često ostaje njezina uzgojena verzija, deblja, nježnijeg okusa, dostupnija i povoljnija. Uzgojene šparoge možete naći na tržnicama i trgovinama tijekom proljeća i ranog ljeta, a idealna su namirnica za brojna jela, od onih vegetarijanskih, ribljih, pa sve do jela na žlicu. Jedno od njih je i krem juha od šparoga koju danas pripremamo!
PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti krem juhu od šparoga pročitajte ovdje.
PASTIRSKA PITA
Fino mljeveno meso i krumpir. Jelo u kojem su ova dva sastojka glavne zvijezde ne može biti loše. A upravo je takvo jelo slavna pastirska pita, složenac od ragua od mljevenog mesa i pire krumpira, koji se nakon slaganja zapeče u pećnici. Iako malo duže traje, priprema pastirske pite je zapravo vrlo jednostavna. Detalji, poput kvalitetnog mesa i krumpira, začina i dodanog povrća, su oni koji rade razliku. Recept za pastirsku pitu koji donosimo priprema se od miješanog mljevenog mesa ili mljevene junetine.
PROČITAJ VIŠE Recept za pastirsku pitu potražite ovdje.