TJEDNI JELOVNIK Tražite inspiraciju za ručak? Imamo sedam fantastičnih i provjerenih recepata za svaki dan u tjednu

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Kuhati svaki dan može biti izazovno onima koji puno vremena provode na poslu, trče od obveze do obveze, brinu od djeci i bave se hobijima. No uz pravovremenu nabavku namirnica, dobar plan i jednostavne obroke za koje ne treba puno vremena provesti za štednjakom, i to je moguće. Svakih par dana bilo bi dobro pojesti nešto na žlicu, uvrstiti na jelovnik barem pokoji obrok bez mesa, pripremiti povremeno ribu, pa neke laganije obroke s puno povrća… Zvuči komplicirano? Ne mora biti. Donosimo vam naš tjedni jelovnik u kojem možete potražiti inspiraciju za ukusan ručak svaki dan u tjednu!

Nedaleko od Zagreba nalazi se divni prirodni bazen s termalnom vodom, za koji se ulaz ne plaća i u kojem se može kupati tijekom cijele godine

TELEĆI RIŽOTO

Jedno od omiljenih jela mnogima je rižoto. Njegova svestranost, brojne kombinacije namirnica, okusa i začina, praktičnost i često jednostavna priprema čine ga odličnim izborom za ručak bilo kojeg dana u tjednu. Uz to, rižoto se priprema u jednom loncu, nema hrpe prljavog suđa i u jednom tanjuru dobijete i glavno jelo i prilog. Jedan od popularnijih mesnih rižota u Hrvatskoj je teleći rižoto, čija je priprema vremenski nešto duža, ali i dalje jednostavna i ne zahtijeva neke složene tehnike kuhanja.

PROČITAJ VIŠE: Recept za ukusni teleći rižoto potražite ovdje.

MESNA ŠTRUCA S JAJIMA

Sočna mesna štruca s jajima je jedan od onih recepata kojem ćete se često vraćati, a jednom kada ju probate znat ćete i zašto! Radi se o vrlo jednostavnom jelu uz koje je najbolje poslužiti pire krumpir, iz pećnice izlazi za samo sat vremena pa vam ostavlja dovoljno vremena za druženje s obitelji ili pak neki izlet u prirodu.

Žene starog plemena unakazuju lica čepovima u nosu i ružnim tetovažama: pozadina ovog starog običaja bolna je i potresna

PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti mesnu štrucu s jajima saznajte ovdje.

FRANCUSKI KRUMPIR

Ima nešto primamljivo u složencima. Primjerice musaka, u kojoj se nižu ploške krumpira, obložene sočnim bolonjezom. Ili lazanje, popularna tjestenina zagrljena svilenkastim bešamelom s mesnim ili povrtnim umakom između svakog sloja. Za one koji vole jela bez mesa, tu je i klasični francuski povrtni složenac, ratatouille. Jedan od složenaca koji je nekad bio jako popularan u našim krajevima je francuski krumpir. Ovo jednostavno jelo nastalo je iz neimaštine, no na našim se stolovima zadržalo sve do danas.

PROČITAJ VIŠE: Recept za slasni francuski krumpir pročitajte ovdje.

VARIVO OD PORILUKA

Tijekom radnog tjedna, jela na žlicu idealan su ručak i jednostavno rješenje kad više ukućana stiže kući i jede u različita doba dana. Najpraktičnija su ona koja kuhamo u jednom loncu, poput kelja, graha, graška ili mahuna, nakon kojih nema hrpe prljavog suđa. Jedno od jela koja su iznimno zdrava, ukusna i jednostavna za pripremu je varivo od poriluka. Ovo povrće spada u namirnice koje ljudi ili vole ili ne mogu podnijeti, ali dajte mu šansu. Dobro pripremljeno, možda ubrzo postane vaš omiljeni brzi i zdravi ručak!

PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od poriluka pročitajte ovdje.

RIBA PEČENA U FOLIJI S KRUMPIROM I POVRĆEM

Dosta ljudi izbjegava kupovinu i pripremu ribe, kako zbog cijene, tako i zbog predrasude da ju je komplicirano pripremiti. Kupovina fileta u tom je slučaju uvijek dobar izbor, možemo ih peći na naglo, pohati u pivskom tijestu, jesti na žlicu s krumpirom… Ali ni priprema cijele ribe ne mora biti nimalo komplicirana. Riba pečena u foliji s krumpirom i povrćem zadržat će sočnost i okuse, a vi ćete s njom imati minimalno posla.

PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti ribu pečenu u foliji pročitajte ovdje.

SLASNE LAZANJE S BOLONJEZ UMAKOM

Tjestenina, meso, kremasti umak, sir. Jelo koje sadrži sve ove sastojke mora biti dobro, zar ne? Uostalom, dokazano je da postoji veza između određene hrane i poboljšanja emocionalnog stanja. Tjestenina dolazi u bezbroj veličina i oblika i jedna je od najkonzumiranijih namirnica na svijetu. Donosimo vam recept za lazanje, slavno talijansko jelo koje je osvojilo cijeli svijet. Postoje, dakako, varijante lazanja bez mesa, no mi danas pripremamo one klasične, s mljevenim mesom i bešamel umakom.

PROČITAJ VIŠE: Recept za lazanje potražite ovdje.

PILETINA POHANA U PEĆNICI

Ima nešto čarobno u hrskavoj korici od brašna, jaja i krušnih mrvica u kojoj meso ostaje meko i sočno. Ako vam se jede pohano, a želite pritom da bude malo manje masno i kalorično, odgovor je pohana piletina iz pećnice. Osim što ćete iskoristiti, i na koncu pojesti, manje ulja, priprema je jednostavija od klasičnog pohanja. Nećete stajati uz štednjak jer će pećnica obaviti sav posao dok vi odmarate ili pripremate prilog.

PROČITAJ VIŠE: Recept za piletinu pohanu u pećnici potražite ovdje.

PODIJELI ČLANAK