Hrana i piće

Što kuhati ovaj tjedan? Od punjene paprike do mirisne pite, imamo 7 sezonskih recepata koji će vam olakšati planiranje ručka svaki dan

Stigao je rujan! Iako nam kalendar govori da ljeto dolazi svojem kraju, temperature nas podsjećaju da najtoplije godišnje doba itekako još traje. A to znači da imamo još neko vrijeme za uživanje u njegovim okusima i mirisima, a možda i spremimo dijelić njih u staklenke i zamrzivače. Ako nemate ideju za obroke ovaj tjedan, inspirirajte se s ovih sedam recepata koji slave ljeto, bogatstvo povrća i voća i sunčane dane.

NOVI KONCEPT ZABAVEBili smo na prvoj "ničijoj svadbi": na njoj ne postoje mladenci i ne poklanjaju se kuverte, ali se fantastično jede, pije i pleše do jutra
Nastavi čitati

PUNJENE PAPRIKE KOJE ODLIČNO PODNOSE ZAMRZAVANJE

Gotovo da nema osobe koja ne voli punjene paprike. Sočno meso upakirano u paprike babure i dugo kuhano u bogatom umaku od rajčice odlična je ideja za dane kad nemate ideju što biste mogli za ručak. Dobra je vijest da odlično podnose zamrzavanje pa ih možete spremiti i uživati u okusu ljeta i kad već uđemo u jesenske dane. Iskoristite priliku dok su tržnice i trgovine prepune sočnih babura i nauživajte se kraljice ljeta prije nego nam stigne sezona sarmi!

PROČITAJ VIŠE: Recept za punjene paprike.

Grad Marakeš u Maroku
BISER MAROKAFascinantan i intenzivan "crveni grad", dom naluđeg trga i najljepšeg vrta na svijetu, uvukao mi se pod kožu: spaja kaos i red, povijest i eleganciju, ruralno i urbano
Nastavi čitati

PITA OD ŠLJIVA IDEALAN JE DESERT ZA KRAJ LJETA

Na samom vrhuncu sezone su i šljive. Plave, sočne, naizgled jednostavne, a opet pune okusa i mogućnosti. Ovo je voće idealno i za različite vrste kolača, a posebno pita, kojima daju dozu svježine, slatkoće i kiselkastosti. Jednostavna pita od šljiva idealan je desert koji će oduševiti sve koji ju probaju.

PROČITAJ VIŠE: Recept za pitu od šljiva.

Foto: Unsplash

RIŽOTO OD BUNDEVE SLAVI ZADNJE DANE LJETA

Velike, male, okrugle, kruškolikog oblika… Zadnji dani ljeta i početak jeseni u znaku su jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, sezonske, povoljne i svestrane. Ako razmišljate što biste mogli kuhati za ručak, a želite uživati u sezoni bundeva, predlažemo izvrstan rižoto u kojem će sva punoća okusa ove prekrasne namirnice doći do izražaja. Isprobajte naš recept za rižoto od bundeve i sigurni smo da ćete mu se često vraćati!

PROČITAJ VIŠE: Recept za rižoto od bundeve.

BUČNICA S TIKVICAMA I KUPOVNIM KORAMA GOTOVA JE U TRENU

Uz burek, pitu od sira i štrudlu od jabuka, najpopularnije jelo od vučenog tijesta u Hrvatskoj je zasigurno bučnica. Iako se tradicionalno radi od buče, kako joj ime i govori, često se koriste i veće zelene tikve ili široko dostupne tikvice. Dok ne usavršite izradu domaćeg tijesta, slobodno posegnite za kupovnima. Ako želite brzi i praktični obrok, koji je zahtijeva gotovo nimalo truda i vještine, isprobajte naš recept za bučnicu s tikvicama od kupovnih kora.

PROČITAJ VIŠE: Recept za bučnicu s tikvicama

Foto: Shutterstock

ĐUVEČ SA SEZONSKIM POVRĆEM PRAVI JE OKUS LJETA, ALI I DJETINJSTVA

Ljeto je, kad se radi o voću i povrću, vrijeme obilja. Svaki dan uživamo u slasnoj lubenici, salate svježih od rajčica, paprika i krastavaca svaki su dan na našem stolu, a sa sezonskim namirnicama redovito i kuhamo. Od tradicionalne šalše, ukusnog sataraša, finog složenca od povrća, pa sve do finih variva i talijanskog klasika s patlidžanima, izbora nam ovih dana zaista ne nedostaje. No sve se češće okrećemo starim, provjerenim receptima i jelima koja mirišu na djetinjstvo. Đuveč riža svakako je jedno takvih, a priprema ne može biti jednostavnija.

PROČITAJ VIŠE: Recept za đuveč.

ŠALŠA JE OMILJENI LJETNI UMAK, ZAMRZNITE GA I SPREMITE ZA ZIMU

Šalša je omiljeni umak koji se lako može nazvati istinskim okusom ljeta, a sad je doslovno zadnji tren da ju pripremite. Ljepota šalše je u njezinoj jednostavnosti i svestranosti. Jednostavna je jer minimalna količina sastojaka jamči da će rajčica u potpunosti doći do izražaja, a svestrana jer s gotovom šalšom možete kasnije nadograđivati brojna jela, ili ju jesti samu sa svježe skuhanom tjesteninom. Šalšu možete zamrznuti ili pasterizirati u staklenkama pa uživati u njoj i u hladnijim mjesecima.

PROČITAJ VIŠE: Recept za šalšu.

VARIVO OD PORILUKA ZDRAV JE I BRZ RUČAK NA ŽLICU

Tijekom radnog tjedna, jela na žlicu idealan su ručak i jednostavno rješenje kad više ukućana stiže kući i jede u različita doba dana. Najpraktičnija su ona koja kuhamo u jednom loncu, poput kelja, graha, graška ili mahuna, nakon kojih nema hrpe prljavog suđa. Jedno od jela koja su iznimno zdrava, ukusna i jednostavna za pripremu je varivo od poriluka. Ovo povrće spada u namirnice koje ljudi ili vole ili ne mogu podnijeti, ali dajte mu šansu. Dobro pripremljeno, možda ubrzo postane vaš omiljeni brzi i zdravi ručak!

PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od poriluka.

Aktualno

Pročitajte još