
SVI STE POZVANI
Pripremite jela koja mirišu na more, podsjećaju na bakinu kuhinju i savršeno pristaju uz mir i tišinu Velikog petka.
Veliki petak dan je tišine, sabranosti i postne skromnosti. No, to ne znači da obiteljski stol mora biti siromašan okusima i mirisima. Bez obzira na to volite li ribu iz pećnice, kremasti rižoto od plodova mora, smrznute filete oslića ili pak mirisne pogače iz starinskih kuharica, ovaj sveti dan može biti prilika da vaša kuhinja zamiriše jedinstvenim specijalitetima. Ako se pitate što kuhati za Veliki petak, u nastavku donosimo 16 sjajnih recepata!
Mnogi će se složiti kako je malo jela na svijetu koja su postala toliko popularna i opće prihvaćena kao što je to rižoto! Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se svakodnevno jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama i danima kao što su Badnjak ili Veliki petak. Radi se o jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi.
Brudet je prava gastronomska ikona u Dalmaciji, radi se s pažnjom, za ljude koji su nam dragi, uvijek u velikom loncu oko kojeg će se okupiti više prijatelja. Od mjesta do mjesta, ali i od obitelji do obitelji, recept se razlikuje i svatko ima ono nešto svoje, a razlikuju se i prilozi koji se uz njega poslužuju. U nekim se kućama kuha s više rajčice, drugdje s više luka, negdje se dodaju škampi, a ponegdje samo skromnija riba iz mreže. Ipak, osnovna ideja uvijek je ista – bogat, aromatičan obrok koji povezuje ljude oko stola.
Paella je puno više od običnog jela s rižom – to je šareni, mirisni i bogati zalogaj koji priča priču o tradiciji, mašti i ljubavi prema hrani. Ovaj španjolski specijalitet potječe iz Valencije, a legenda kaže da su ga prvi pripremali dvorski sluge koristeći ostatke raskošnih obroka, koje su miješali i kuhali na otvorenoj vatri. Danas postoji bezbroj varijacija paelle – s mesom, plodovima mora, povrćem ili kombinacijama svega navedenog, a ono što je čini prepoznatljivom jest neizostavni šafran koji joj daje boju i aromu. U nastavku donosimo recept koji vas vodi korak po korak kroz pripremu ovog jela koje će unijeti dašak Španjolske u vašu kuhinju.
Riba je izvrstan izvor proteina i sjajna alternativa mesu, kojeg većina konzumira u prevelikim količinama. Osim što je nutritivno bogata, svestrana je i ukusna, no mnogi je ipak izbjegavaju – bilo zbog cijene, bilo zbog predrasude da je priprema previše zahtjevna. Kupovina fileta uvijek je praktično rješenje – mogu se pripremiti na naglo, pohati u pivskom tijestu ili poslužiti na žlicu s krumpirom. No, ni priprema cijele ribe nije nimalo komplicirana. Pečena u foliji s krumpirom i povrćem, riba će zadržati sočnost i bogatstvo okusa, a pritom ćete imati minimalno posla u kuhinji.
Salata od hobotnice jedno je od jela koje u svim krajevima zemlje ima kultni status. U Dalmaciji je, dakako, tradicionalna delikatesa za posebne prilike, koju nudi većina restorana na obali. Ovo jelo, zbog cijene, spada u one koje pripremamo u posebnim i svečanim prilikama, pa su blagdani idealno vrijeme da iskušate recept za salatu od hobotnice i oduševite sve za stolom.
Ako ste nesigurni oko pripreme ribe, oslić je idealan za vaša prva riblja jela. Dostupan je smrznut i filetiran, što uvelike olakšava pripremu. Oslić je bijela riba koja pripada istoj porodici kao i bakalar, ali je od njega jeftiniji. Meso oslića je meko i ukusno, te izrazito zdravo. Ima malo kalorija, tek 71 na sto grama, a odličan je izvor proteina i gotovo uopće nema masti. Uvrstite oslić što češće na svoj jelovnik ako volite dobro jesti, a pritom paziti na zdravlje i liniju. Pivsko tijesto dodat će, naravno, nešto kalorija ovom jelu, koje najbolje ide s krumpir salatom.
Hrskave lignje s pomfritom i tartarom neosporno su ukusan obrok, no nekima ne odgovara zbog viška masnoće, a i činjenica je da svoju čar brzo gubi hlađenjem. Ako ste se zaželjeli liganja, a ne želite da vam cijela kuća još dva dana miriše na prženo ulje, pripremite ih na drukčiji način. Ovaj recept za brudet od liganja osvaja svakoga tko ga proba, a priprema je zaista jednostavna. Uz malo truda dobit ćete fino i mirisno jelo na žlicu, odmoriti od mesa, a ručak će svakako biti lakši i zdraviji u odnosu na pržene lignje.
Glavni sastojci ovog jela su oslić i krumpir, ali savršen okus daju mu dodaci poput češnjaka, maslinovog ulja, bijelog vina i peršina. Kako bi si olakšali čišćenje i filetiranje, kupite smrznuti filet oslića, koji prije pripreme treba biti sasvim odmrznut. Ako morate ubrzavati taj proces, potopite ribu u hladnu vodu, no najbolje je da ju pustite da se postepeno odmrzava na zraku, ili čak u hladnjaku ako imate dovoljno vremena. S receptom se možete poigrati, pa mu, primjerice, dodati i mrkvu ili neko drugo povrće, ili koristiti sok od rajčice koji će mu dati kiseliju notu. No i ovakav, osnovni recept za kuhani oslić s krumpirom, oduševljava baš svakoga!
Iako djeluje kao jelo iz fine kuhinje, rižoto od liganja zapravo je vrlo jednostavan za pripremu – a rezultat je bogat, aromatičan i kremast zalogaj koji se rado vraća na stol. Može se pripremiti sa svježim ili smrznutim lignjama, a po želji mu se mogu dodati i drugi morski plodovi za još intenzivniji okus mora. Tajna savršenog rižota leži u odabiru prave riže – zaboravite dugozrnate vrste i posegnite za arborio ili carnaroli rižom koje će jelu dati onu poželjnu, kremastu teksturu. U nastavku donosimo provjereni recept koji će vam pomoći da ovo klasično mediteransko jelo uspije baš svaki put.
Jedna od najzdravijih i najjeftinijih riba, srdela, često se naziva i kraljicom Jadrana. Ponekad nezasluženo u sjeni bijele ribe, ova bi se mala plava riba trebala što češće naći na vašem jelovniku. Srdela je ukusna, sočna i slasna. I što je najbolje, vrlo povoljna. Kilogram srdele stoji oko 4 eura, smrznute možete naći i za 3 eura, a najveća cijena koju postižu je 5 eura. To znači da ćete uz prilog, primjerice povoljnu krumpir salatu, cijelu obitelj nahraniti za manje od 5 eura!
Tražite ukusan ručak koji je gotov za manje od 15 minuta? Onda je tjestenina (ili špageti) s kozicama u crvenom umaku savršen izbor! Ovo jelo bez mesa idealno je za ljubitelje morskih plodova i mediteranskih okusa. Kozice su lagane, zdrave i pune proteina, a kad se spoje s rajčicom, maslinovim uljem i aromatičnim začinima, rezultat je savršeno izbalansirano jelo kojem ćete se sigurno vraćati. U nastavku donosimo recept koji se priprema brzo i jednostavno, a okusom podsjeća na more i ljeto!
Koliko smo samo puta pročitali da stručnjaci naglašavaju prednosti ribe za srce i mozak, a i dalje se borimo s ispunjavanjem preporučene tjedne kvote za jela od ribe i morskih plodova. Jedno od rješenja je pronalaženje kreativnih načina za uključivanje ove namirnice u prehranu. Riblji tacosi jedna su od opcija jer ne samo da su sastavljeni od ukusnih i raznovrsnih sastojaka, već su brzi i zabavni za pripremu. Tacosi uključuju svježe sastojke, a okus nas je osvojio blagom ljutinom u svakom zalogaju.
Viška pogača nije samo jelo – to je priča o otoku Visu, njegovim ljudima i stoljetnoj ribarskoj tradiciji. Nastala iz potrebe i jednostavnosti, ova pogača spaja ono najbolje što Mediteran nudi: mirisno dizano tijesto, slane srdele ili inćune te pirjani luk sa začinima. Pripremana generacijama u skromnim kuhinjama, s vremenom je postala jedno od najprepoznatljivijih jela dalmatinske kuhinje. Bilo da je poslužite za lagani ručak, večeru ili kao užinu, viška pogača uvijek donosi dašak juga na stol. U nastavku donosimo provjereni recept koji možete s lakoćom pripremiti i kod kuće.
Losos je praktičan za pripremu jer od njega možemo napraviti lijepe odreske koji nemaju puno kostiju, peče se kratko, a nagrađuje punim i bogatim okusom. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama, dobar je izvor selena i kalija, a ima i dosta vitamina A, D, E i K. Ako još niste, probajte ga pečenog u pećnici s povrćem, ili ga ispecite u foliji u kojoj će zadržati sve svoje okuse i začine. Kako ga god pripremali, možete mu dodati umak od kopra za koji vam danas donosimo recept.
Tjestenina s umakom od tune i rajčica savršen je izbor kada vam treba brz, ukusan i zasitan obrok – priprema traje samo 15 do 20 minuta. Recept možete prilagoditi vlastitom ukusu dodavanjem omiljenih začina, a odlična je prilika i za iskorištavanje ostataka povrća iz hladnjaka. Tikvica, mrkva ili paprika sjajno će se uklopiti u umak, samo ih je potrebno dodati nakon što luk omekša i pirjati desetak minuta.
U Dalmaciji je pašteta od tune gotovo nezaobilazan dio svakog stola – poslužuje se kao predjelo, međuobrok ili jednostavan zalogaj uz čašu vina. Iako možda nije u istom rangu s delicijama poput skradinskog rižota, pašticade ili brudeta, ovaj namaz osvojio je srca mnogih upravo zbog svoje jednostavnosti, bogatog okusa i praktičnosti. Savršeno se slaže s tostom, svježim kruhom, krekerima ili čak tortiljama, a kad je jednom pripremite kod kuće – teško ćete joj odoljeti.
SVI STE POZVANI
CRNA OVCA
omiljena proljetna slastica
paprene cijene
Kvizovi
ZABAVA JE ZAGARANTIRANA
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!