impresivno zdanje
IDEJE ZA RUČAK
Nemate ideju što kuhati ovog tjedna? Imamo nekoliko prijedloga za raznolike, brze i jednostavne obroke koji će oduševiti cijelu obitelj
Ponekad je pravi izazov pronaći nove ideje za ručak preko tjedna, osobito kada želite izbjeći dostavu. No, uz malo planiranja i organizacije, kuhanje može postati zabavan ritual koji ne oduzima previše vremena, a istovremeno donosi zdravije i ukusnije obroke. Danas vam donosimo nekoliko prijedloga za raznolike, brze i jednostavne recepte koji će zadovoljiti cijelu obitelj: od klasičnih toplih variva i kremastih juha, pa sve do praktičnih tjestenina.
KREMASTI RIŽOTO OD BUNDEVE
U jesen smo sa svih strana okruženi bundevama. Velike, male, okrugle, kruškolikog oblika… Rujan i listopad u znaku su jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, sezonske, povoljne i svestrane. Ako razmišljate što biste mogli kuhati za ručak, a želite uživati u sezoni bundeva, predlažemo izvrstan rižoto u kojem će sva punoća okusa ove prekrasne namirnice doći do izražaja.
PILETINA U UMAKU OD GLJIVA
Jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu je piletina. Jako je svestrana za pripremu. Od nje možemo napraviti fini rižoto, krepku juhu, mirisni paprikaš, pohati ju, puniti tortilje, raditi umak za tjesteninu, a savšeno paše i brojnim jelima na žlicu. Da, piletina nam teško može dosaditi. Piletina u umaku od gljiva još je jedan klasik kojem se mnogi rado vraćaju. Priprema je zaista jednostavna, a okus će vas oduševiti.
KREM JUHA OD BROKULE
U hladnija jesenska poslijepodneva ništa ne paše bolje od tople juhe, jela na žlicu punog vitamina i minerala, koje je hranjivo i krepko. Krem juha od brokule upravo je takvo jelo, lako se priprema, zasitno je i ukusno, a pritom daje dovoljno energije bez osjećaja težine u želucu. Imamo odličan recept!
VARIVO OD MAHUNA
Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. Kod nas se obično koriste zelene i žute mahune, u obliku „olovčica“ ili plosnate. Pripremamo ih, osim na varivo, kao salatu s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine. U ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice… Kod ovog recepta vrijedi ona: „što više, to veselije“, a u ovom slučaju i zdravije.
VINSKI GULAŠ
Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasicima i dobro poznatim okusima. Naizgled jednostavna jela poput bolonjeza, musake, punjenih paprika i raznih sezonskih recepata uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.
VARIVO OD PILETINE, GRAŠKA I NOKLICA
Varivo od piletine, graška i noklica je omiljeno jelo mnogih ljudi, jer je ukusno, hranjivo i vrlo jednostavno za pripremu. Piletina je bogata bjelančevinama i vitaminima B, dok grašak pruža vlakna, vitamine i minerale. Noklice su dodatak koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim i zasitnijim, a osim toga, variva su odlična opcija za pripremu unaprijed, pa ih možete spremiti dan ranije ili ponijeti na posao kao ručak.
MUSAKA OD KRUMPIRA I MLJEVENOG MESA
Musaka je tradicionalno jelo koje potječe iz prekrasne Grčke, a u svom izvornom obliku priprema se s patlidžanima, mljevenim junećim mesom, rajčicama i sve to preliveno kremastim bešamel umakom. Kod nas se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije se umućenim jajima. Ovo je ukusno i zasitno jelo koje će vas držati cijeli dan, gotovo je za samo sat vremena, a s ovim receptom zadovoljit ćete i najzahtjevnije gurmane u obitelji!
TJESTENINA S UMAKOM OD TUNE I RAJČICE
Tjestenina s umakom od tune i rajčica jelo je za čiju vam pripremu neće trebati više od 15-20 minuta. U nju slobodno dodajte začine koje volite, a u receptu možete iskoristiti i ostatke povrća koje imate u frižideru, poput tikvice, mrkve ili paprike. U tom se slučaju pridržavajte istog recepta, samo povrće dodajte nakon što je luk omekšao i pirjajte desetak minuta.
BUČNICA S TIKVICAMA
Uz burek, pitu od sira i štrudlu od jabuka, najpopularnije jelo od vučenog tijesta u Hrvatskoj je zasigurno bučnica. Iako se tradicionalno radi od buče, kako joj ime i govori, često se koriste i veće zelene tikve ili široko dostupne tikvice. Dok ne usavršite izradu domaćeg tijesta, slobodno posegnite za kupovnima. Ako želite brzi i praktični obrok, koji je zahtijeva gotovo nimalo truda i vještine, isprobajte naš recept za bučnicu s tikvicama od kupovnih kora.
GRATINIRANI KRUMPIR
Krumpir je jedna od omiljenih i najčešće konzumiranih namirnica na našim prostorima. Jeftin je, zasitan i ukusan prilog, a možemo ga pripremati na bezbroj načina i uvijek dobiti drugačije jelo. Klasični ili ponešto drukčiji pire krumpir, restani krumpir, složenac s kobasicama koji nazivamo francuski krumpir… Ili jednostavno pečeni krumpir s mesom u pećnici, začinjen omiljenim mirodijama. Mogućnosti je bezbroj. No, krumpir itekako ne mora biti samo prilog, već i odlično samostalno jelo. Gratinirani krumpir jedno je od tih jela, a recept za pripremu ne može biti jednostavniji.
OSLIĆ U PIVSKOM TIJESTU
Stručnjaci se slažu, riba bi trebala biti na jelovniku barem dva puta tjedno. Mnogo ljudi zazire od ribe, kako zbog cijene, tako i raširenog vjerovanja da ju je komplicirano pripremiti. No, ovaj recept za oslić u pivskom tijestu demantirat će obje pretpostavke! Jednostavno ga je pripremiti, a zbog hrskavog omotača od tijesta u njemu uživaju i oni koji inače nisu obožavatelji hrane iz mora.
POPEČCI OD TIKVICA
Jedno od omiljenih i najjednostavnijih jela od tikvica su sočni popečci. Lako se spremaju, klinci ih obožavaju, zasitni su i neće vam oduzeti puno vremena. Za njihovu pripremu potrebno je samo nekoliko namirnica, a možete ih kombinirati s narescima, salatama, komadima mesa ili ih jesti samostalno.
RIŽOTO S PLODOVIMA MORA
Rižoto s plodovima jednostavno je jelo koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći na policama, iako postoje i mnoge manje poznate vrste. Rižoto s plodovima mora je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja jer riža vrlo brzo upija tekućinu, ali ne brinite, cijeli postupak traje kratko i vrlo je jednostavan.
TORTILJE S PILETINOM
Recepata za tortilje s piletinom ima onoliko koliko ima kućnih hladnjaka s različitim namirnicama unutra. To znači da prilikom pripreme slobodno dodajete i oduzimate povrće ovisno tome koje vam je najdraže i koje trenutno imate pri ruci. Mijenjajte i umake, igrajte se, i svaki put ćete dobiti drugačije, a uvijek ukusno jelo. Isprobajte i klasičnu, “meksičku” kombinaciju s kukuruzom, grahom i ljutim umakom. Mi vam donosimo recept za nešto lakšu, mediteransku verziju.
ŠPAGETI S ČEŠNJAKOM I ULJEM
Brzo. Jeftino. I, najbitnije, nevjerojatno ukusno. ‘Spaghetti aglio e olio’, odnosno u prijevodu s talijanskog ‘špageti s češnjakom i uljem’ nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici.