'Tekući pilav'
Hrana i piće
Što kuhati ovaj tjedan? Imamo sedam fantastičnih sezonskih recepata za koje ne morate satima stajati uz štednjak
Temperature su sve više, ljeto je u punom zamahu. Možda ste već pobjegli na more, a možda još na vrućem asfaltu čekate zasluženi godišnji odmor. Ono što je sigurno, nije vrijeme za velika nakuhavanja i dugo stajanje uz štednjak. Ljeti se sve više okrećemo salatama, tjestenini, laganim i jednostavnim obrocima koji nam daju energiju tijekom vrućih i sparnih dana. Ako se pitate što kuhati ovaj tjedan, a da je brzo gotovo, zdravo i lagano, u nastavku donosimo sedam prijedloga za svaki dan u tjednu.
TJESTENINA S TUNOM I UMAKOM OD RAJČICE JAKO JE BRZO GOTOVA
Ima dana kad ne stignemo provesti puno vremena za štednjakom, ali ipak želimo jesti nešto toplo i ukusno, napravljeno od namirnica koje imamo pri ruci. Tu se često kao ideja nameće tjestenina, praktična, brzo gotova, povoljna i dostupna. Ovih dana mnogi će pokušati jesti zdravije i laganije obroke, jela bez mesa, na žlicu… Jedno takvo je ova tjestenina s umakom od tune i rajčice. Čak dva sastojka u ovom jelu su iz konzerve, što pripremu čini brzom i praktičnom.
PROČITAJ VIŠE: Recept za tjesteninu s tunom i umakom od rajčice.
CAPRESE SALATA JE PRAVI OKUS LJETA
U ogromnom izboru salata postoji jedna koju vole gotovo svi, iako joj možda ni ne znaju ime. Caprese salata doslovno je “ljeto na tanjuru”. Radi se od dva jednostavna sastojka, rajčice i mozzarelle, a koliko god jednostavna bila ima svoja pravila koja će ju učiniti malo boljom i posebnijom. Iako se čini jako jednostavna, što i jest, ono što čini razliku je kvaliteta namirnica koje koristite. Zaboravite plastične rajčice iz trgovine i najjeftiniju mozzarellu. S obzirom na to da su to glavne zvijezde tanjura, potrudite se nabaviti domaću, mirisnu rajčicu punu okusa. Idealno je da koristite buffalo mozzarellu, koja jest nešto skuplja, ali njezina kremoznost i okus će vas oduševiti. Nakon toga, treba vam još samo svježi bosiljak, kvalitetno maslinovo ulje i sol.
PROČITAJ VIŠE: Recept za caprese salatu.
DOMAĆA PILEĆA PAŠTETA KOJU MOŽETE I PONIJETI NA PLAŽU
Koliko god bile ukusne i praktične, paštete su često na lošem glasu i mnogi ih izbjegavaju. Najčešće zato što ne znaju što je zapravo u kupovnim paštetama i namazima. No sve te dvojbe nestaju ako paštetu napravite sami! Primjerice, paštetu od tune koja je klasik koji gotovo svi vole ili domaću pileću paštetu koju će i klinci obožavati. Uostalom, tko ne voli piletinu, bilo da je pohana, skuhana kao paprikaš ili samo pečena u pećnici? Napravite pileću paštetu po ovom receptu i više nećete posezati za kupovima!
PROČITAJ VIŠE: Recept za pileću paštetu.
ŠPAGETI SA ŠALŠOM OMILJENA SU LJETNA KOMBINACIJA
Ljeto na tržnicama puno je boja i mirisa, a mnoge najviše mame hrpe crvenih, debelih i mirisnih rajčica. Jedu se same, s mozzarelom i bosiljkom, u kuhanim jelima ili u šarenim salatama. Ali kad ih je toliko obilje, šteta je ne pripremiti i omiljeni umak koji se lako može nazvati istinskim okusom ljeta. To je, dakako, šalša, često zvana dalmatinska šalša, iako su se različite inačice ovog umaka radile oduvijek u svim krajevima Hrvatske. Ljepota šalše je u njezinoj jednostavnosti i svestranosti. Jednostavna je jer minimalna količina sastojaka jamči da će rajčica u potpunosti doći do izražaja, a svestrana jer s gotovom šalšom možete kasnije nadograđivati brojna jela, ili ju jesti samu sa svježe skuhanom tjesteninom. Špageti sa šalšom mnogima su omiljena kombinacija, a recept ne može biti jednostavniji!
PROČITAJ VIŠE: Recept za špagete sa šalšom.
RIŽOTO S PLODOVIMA MORA KOJI JE GOTOV U TRENU
Rižoto s plodovima jednostavno je jelo koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći na policama, iako postoje i mnoge manje poznate vrste. Rižoto s plodovima mora je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja jer riža vrlo brzo upija tekućinu, ali ne brinite, cijeli postupak traje kratko i vrlo je jednostavan.
PROČITAJ VIŠE: Recept za rižoto s plodovima mora.
ĐUVEČ SA SEZONSKIM POVRĆEM PRAVI JE OKUS DJETINJSTVA
Ljeto je, kad se radi o voću i povrću, vrijeme obilja. Svaki dan uživamo u slasnoj lubenici, salate svježih od rajčica, paprika i krastavaca svaki su dan na našem stolu, a sa sezonskim namirnicama redovito i kuhamo. Od tradicionalne šalše, ukusnog sataraša, finog složenca od povrća, pa sve do finih variva i talijanskog klasika s patlidžanima, izbora nam ovih dana zaista ne nedostaje. No sve se češće okrećemo starim, provjerenim receptima i jelima koja mirišu na djetinjstvo. Đuveč riža svakako je jedno takvih, a priprema ne može biti jednostavnija.
PROČITAJ VIŠE: Recept za đuveč.
PILEĆA PICCATA SAVRŠEN JE LJETNI NEDJELJI RUČAK
Iako se često smatra talijanskim jelom te je smještena rame uz rame s carbonarom i lazanjama, pileća piccata kakvu danas poznajemo zapravo je rezultat talijansko-američke kuhinje. Ova verzija jela koristi tanke pileće odreske koji se paniraju u brašnu, prže do zlatno smeđe boje, a zatim prelijevaju umakom od limuna, maslaca i kapara uz česti dodatak bijelog vina. U Italiji se tradicionalno koristi teletina za pripremu piccate, dok je pileća varijanta postala iznimno popularna upravo u Americi. Umak od limuna i maslaca česta je kombinacija u talijanskoj kuhinji, ali dodatak kapara daje ovoj verziji poseban, pikantan okus.
PROČITAJ VIŠE Recept za pileću piccatu.