UKUSNO I JEDNOSTAVNO

Što kuhati ovaj tjedan? Ako vam nedostaje inspiracije, imamo sedam odličnih i raznolikih recepata za svaki dan

Kuhati svaki dan može biti izazovno onima koji puno vremena provode na poslu, trče od obveze do obveze, brinu od djeci i bave se hobijima. No uz pravovremenu nabavku namirnica, dobar plan i jednostavne obroke za koje ne treba puno vremena provesti za štednjakom, i to je moguće. Svakih par dana bilo bi dobro pojesti nešto na žlicu, uvrstiti na jelovnik barem pokoji obrok bez mesa, pripremiti povremeno ribu, pa neke laganije obroke s puno povrća… Zvuči komplicirano? Ne mora biti. Donosimo vam naš tjedni jelovnik u kojem možete potražiti inspiraciju za ukusan ručak svaki dan u tjednu!

TELEĆI RIŽOTO

Jedno od omiljenih jela mnogima je rižoto. Njegova svestranost, brojne kombinacije namirnica, okusa i začina, praktičnost i često jednostavna priprema čine ga odličnim izborom za ručak bilo kojeg dana u tjednu. Uz to, rižoto se priprema u jednom loncu, nema hrpe prljavog suđa i u jednom tanjuru dobijete i glavno jelo i prilog. Jedan od popularnijih mesnih rižota u Hrvatskoj je teleći rižoto, čija je priprema vremenski nešto duža, ali i dalje jednostavna i ne zahtijeva neke složene tehnike kuhanja.

PROČITAJ VIŠE: Recept za ukusni teleći rižoto.

Neotkrivena strana EuropeEuropska država s najmanje turista pravi je skriveni dragulj: dom je vrhunskih vina, slikovitih sela i zelenih brežuljaka, a godišnje ju posjeti tek 11 tisuća ljudi
Nastavi čitati

VARIVO OD MAHUNA

Mahune su iznimno zdravo i impresivno povrće, a na svijetu postoji oko 150 vrsta. Kod nas se obično koriste zelene i žute mahune, u obliku „olovčica“ ili plosnate. Pripremamo ih, osim na varivo, kao salatu s češnjakom ili prepečene s krušnim mrvicama. U nedostatku svježih, praktično je koristiti smrznute mahune koje su nam dostupne tijekom cijele godine. U ovo jelo slobodno dodajte i drugo povrće koje vam se nađe u hladnjaku, poput korijena peršina i celera, svježe paprike, tikvice… Kod ovog recepta vrijedi ona: „što više, to veselije“, a u ovom slučaju i zdravije.

PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od mahuna.

VINSKI GULAŠ

Nekad smo raspoloženi za eksperimentiranje i isprobavanje novih, neobičnih i egzotičnih recepata, no ipak se češće u svakodnevnom životu okrećemo klasici i dobro poznatim okusima. Naizgled jednostavna jela poput bolonjeza, musake, punjenih paprika i raznih sezonskih recepata uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.

PROČITAJ VIŠE: Recept za vinski gulaš.

VOŽNJA ZA PAMĆENJEJedini europski vlak koji se ukrcava na trajekt spaja “vječni grad” i jedan od najljepših mediteranskih otoka, panoramsko putovanje traje i do 11 sati
Nastavi čitati

ĐUVEČ SA SEZONSKIM POVRĆEM

Ljeto je, kad se radi o voću i povrću, vrijeme obilja. Svaki dan uživamo u slasnoj lubenici, salate svježih od rajčica, paprika i krastavaca svaki su dan na našem stolu, a sa sezonskim namirnicama redovito i kuhamo. Od tradicionalne šalše, ukusnog sataraša, finog složenca od povrća, pa sve do finih variva i talijanskog klasika s patlidžanima, izbora nam ovih dana zaista ne nedostaje. No sve se češće okrećemo starim, provjerenim receptima i jelima koja mirišu na djetinjstvo. Đuveč riža svakako je jedno takvih, a priprema ne može biti jednostavnija.

PROČITAJ VIŠE: Recept za đuveč.

RIBA PEČENA U PEĆNICI

Dosta ljudi izbjegava ribu, kako zbog cijene, tako i zbog predrasude da ju je komplicirano pripremiti. Kupovina fileta u tom je slučaju uvijek dobar izbor, možemo ih peći na naglo, pohati u pivskom tijestu, jesti na žlicu s krumpirom… Ali ni priprema cijele ribe ne mora biti nimalo komplicirana. Riba pečena u foliji s krumpirom i povrćem zadržat će sočnost i okuse, a vi ćete s njom imati minimalno posla.

PROČITAJ VIŠE: Recept za ribu pečenu u pećnici.

MINESTRONE JUHA

U danima kad želimo lagana jela i zdraviji obrok ništa ne paše kao fina juha. A jedna od onih koje su osvojile cijeli svijet zasigurno je talijanski klasik minestrone. Juha prepuna povrća zdrav je i ukusan obrok u danima kad želite odmoriti od teške hrane. Recept za minestrone u Italiji se razlikuje od regije do regije, no mi vam donosimo onaj jednostavni, klasični, koji dozvoljava i niz varijacija i eksperimentiranja.

PROČITAJ VIŠE: Recept za minestrone juhu

LAZANJE S BOLONJEZ UMAKOM

Tjestenina, meso, kremasti umak, sir. Jelo koje sadrži sve ove sastojke mora biti dobro, zar ne? Uostalom, dokazano je da postoji veza između određene hrane i poboljšanja emocionalnog stanja. Tjestenina dolazi u bezbroj veličina i oblika i jedna je od najkonzumiranijih namirnica na svijetu. Donosimo vam recept za lazanje, slavno talijansko jelo koje je osvojilo cijeli svijet. Postoje, dakako, varijante lazanja bez mesa, no mi danas pripremamo one klasične, s mljevenim mesom i bešamel umakom.

PROČITAJ VIŠE: Recept za lazanje.

Aktualno

Pročitajte još