TJEDNI JELOVNIK Od finih variva i sočnog mesa do slasnog deserta s jagodama, imamo sedam ideja za ukusan ručak baš svaki dan

Foto: Canva

Što kuhati ovog tjedna? Ako volite sami pripremati hranu i ne ovisiti o dostavi, ponekad vam može ponestati ideja. Zato vam i ovaj tjedan donosimo sedam recepata za svaki dan u tjednu kako biste pronašli inspiraciju i odabrali svoje favorite. Odabrali smo kombinaciju toplih variva, omiljenih klasika i praktičnih brzih obroka, a dodali smo i jedan sezonski, slasni desert idealan za vikend! Prilikom planiranja jelovnika najvažnija je stvar priprema. Nabavite namirnice unaprijed, napunite zamrzivač i smočnicu, kuhajte za više dana odjednom. Tako vam zabavan čin kuhanja i stvaranja ukusnih jela neće biti opterećenje, već zabava!

PILETINA U UMAKU OD GLJIVA

Jedna od najpopularnijih namirnica na svijetu je piletina. Uzgaja se i priprema diljem svijeta, a svaki se dan, po nekim procjenama, pojede čak 202 milijuna pilića. Jako je svestrana za pripremu. Od nje možemo napraviti fini rižotokrepku juhu, mirisni paprikašpohati ju, puniti tortilje, raditi umak za tjesteninu, a savšeno paše i brojnim jelima na žlicu. Da, piletina nam teško može dosaditi. Piletina u umaku od gljiva još je jedan klasik kojem se mnogi rado vraćaju. Priprema je zaista jednostavna, a okus će vas oduševiti.

PROČITAJ VIŠE: Recept za piletinu u umaku od gljiva patražite ovdje.

KELJ VARIVO S KOBASICAMA

Kad se radi o jelima na žlicu, kelj varivo jedno je od najpopularnijih na ovim prostorima, uz bok grahugrašku varivu od mahuna. Riječ je o povoljnom jelu, za koje sastojci čak ni sada, nakon brojnih poskupljenja, nisu veliki trošak. Kelj varivo može biti i vegetarijansko jelo, no u ovom receptu dodat ćemo mu kobasice. Njih možete zamijeniti i komadom suhog mesa ili suhih rebra, ili ga pripremite bez mesnog dodatka pa uz njega poslužiti faširance. Kuhajte ga u velikom loncu i imat ćete ručak i za dva dana. 

PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti kelj varivo saznajte ovdje.

GRATINIRANI KRUMPIR

Krumpir je jedna od omiljenih i najčešće konzumiranih namirnica na našim prostorima. Jeftin je, zasitan i ukusan prilog, a možemo ga pripremati na bezbroj načina i uvijek dobiti drugačije jelo. Klasični ili ponešto drukčiji pire krumpirrestani krumpir, složenac s kobasicama koji nazivamo francuski krumpir… Ili jednostavno pečeni krumpir s mesom u pećnici, začinjen omiljenim mirodijama. Mogućnosti je bezbroj. No krumpir itekako ne mora biti samo prilog, već i odlično samostalno jelo. Gratinirani krumpir jedno je od tih jela, a recept za pripremu ne može biti jednostavniji.

PROČITAJ VIŠE: Recept za gratinirani krumpir je ovdje.

VARIVO OD SLANUTKA

Lonac pun variva mnogima je jedna od dragih uspomena iz djetinjstva, a jela na žlicu redovito se jedu u većini obitelji i danas. Različita variva od povrća trebala bi se naći na jelovniku barem nekoliko dana u tjednu, a, srećom, izbora zaista ne nedostaje. Najpraktičnija su jela koja kuhamo u jednom loncu, poput keljagrahagraška ili mahuna, nakon kojih nema hrpe prljavog suđa. Zašto ovaj put ne biste pripremili varivo od slanutka, koje je zasitno, ukusno i zaista se jednostavno priprema! U ovom receptu koristit ćemo slaninu, no možete varivo od slanutka skuhati i bez nje i tako dobiti veganski obrok.

PROČITAJ VIŠE: Recept za varivo od slanutka potražite ovdje.

RIBA IZ PEĆNICE S KRUMPIROM

Riba je odlična alternativna mesu, kojeg svi previše jedemo, dobar je izvor proteina, ukusna je i svestrana kad se radi o načinima pripreme. Dosta ju ljudi izbjegava, kako zbog cijene, tako i zbog predrasude da ju je komplicirano pripremiti. Kupovina fileta u tom je slučaju uvijek dobar izbor, možemo ih peći na naglo, pohati u pivskom tijestu, jesti na žlicu s krumpirom… Ali ni priprema cijele ribe ne mora biti nimalo komplicirana. Riba pečena u foliji s krumpirom i povrćem zadržat će sočnost i okuse, a vi ćete s njom imati minimalno posla. 

PROČITAJ VIŠE: Recept za ribu iz pećnice pročitajte ovdje.

ETON MESS, SLASTICA S JAGODAMA

Što je vikend bez deserta? Sezona jagoda u punom je jeku i želimo ih jesti svaki dan! Jedan od najpopularnijih deserata s jagodama je legendarna Pavlova torta, prekrasna kombinacija kore od bjelanjaka, kreme od vanilije, šlaga i sočnih jagoda. Ali ako danas nemate strpljenja za pečenje beze kora pravilnog okruglog oblika i pažljivo nadijevanje kremom i voćem, napravite okusom sličan desert koji zahtjeva puno manje truda. Napravite nered, i to Etonski!

PROČITAJ VIŠE: Kako pripremiti Eton Mess pročitajte ovdje.

POHANA PILETINA IZ PEĆNICE

Kad se radi o jelima koje gotovo svi vole, na vrhu liste neminovno će se naći pohano meso. Ima nešto čarobno u hrskavoj korici od brašna, jaja i krušnih mrvica u kojoj meso ostaje meko i sočno. Ako vam se jede pohano, a želite pritom da bude malo manje masno i kalorično, odgovor je pohana piletina iz pećnice za koju vam danas donosimo recept! Osim što ćete iskoristiti, i na koncu pojesti, manje ulja, priprema je jednostavija od klasičnog pohanja. 

PROČITAJ VIŠE: Recept za pohanu piletinu iz pećnice potražite ovdje.

Pročitajte još